Vijesti
4. 4. 2020.

Vladine mjere čuvaju radna mjesta & vraćaju nadu hrvatskim obrtnicima, poduzetnicima i gospodarstvenicima

Najnovije gospodarske mjere hrabre su i dobro pogođene. Paket koji je donijet u iznimno kratkom roku ciljano je odgovorio na potrebe i očekivanja poslodavaca i radnika. Sigurni smo da će Vlada RH i dalje primjerenim mjerama odgovarati na sve izazove uslijed pandemije - ističe se u priopćenju Odbora za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt HDZ-a.

Priopćenje potpisuje predsjednik Odbora za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt HDZ-a Željko Zadro:

Pravodobni iskorak

Predsjedništvo nacionalnog Odbora za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt HDZ-a smatra da su najnovije gospodarske mjere koje je donijela Vlada RH pravodobne, hrabre i dobro pogođene s obzirom na aktualne izazove s kojima se uslijed pandemije koronavirusa suočavaju gospodarski subjekti u Hrvatskoj.

Ocjenjujemo da je paket mjera - koji je Vlada RH donijela u iznimno kratkom roku - u najvećoj mogućoj mjeri ciljano odgovorio na trenutne zahtjeve, potrebe i očekivanja poslodavaca i radnika, ali i svih hrvatskih građana.

Pad prihoda - najobjektivniji kriterij

Vlada RH upotrijebila je kriterij pada prihoda kao osnovni element u kreiranju mjera - što nesporno jest ključni, najobjektivniji i najbolji model. Pad prihoda najlakše je mjerljiv i provjeriv kriterij koji najcjelovitije odražava raznovrsnost i stupnjeve poteškoća s kojima se suočavaju obrtnici, poduzetnici i gospodarstvenici i kojim je objektivno moguće mjeriti i ukupni pad gospodarske aktivnosti.

Najugroženiji su obrti i tvrtke koji bilježe pad prihoda viši od 50% te je opravdano, u smislu intenziteta potpore od države, da su upravo oni posebno naglašeni kroz Vladine mjere. Stupnjevanje mjera potpore prema kojem je u pogledu intenziteta potpore druga najugroženija skupina ona u kojoj pad prihoda iznosi od 20 do 50% također je izvrstan odabir.

Otvoren prostor za daljnje proširenje mjera

Evidentno je iz komunikacije premijera Andreja Plenkovića i članova Vlade o najnovijem paketu mjera da je otvoren prostor za daljnje proširenje mjera koje bi obuhvatile i sve ostale gospodarstvenike te da ovim paketom mjera nisu iscrpljeni svi oblici pomoći gospodarstvu, već da će Vlada i dalje nastaviti odgovarajućim mjerama odgovarati na probleme u kojima su se obrtnici, poduzetnici i gospodarstvenici u Hrvatskoj našli zbog pandemije.

Najnovije mjere Vlade vraćaju nadu obrtnicima, poduzetnicima i gospodarstvenicima da država stoji iza njih i da je spremna pomoći im nizom mjera - čime se zaustavlja „val“ otkazivanja ugovora o radu, čuvaju radna mjesta, radnici i njihove obitelji.

Jednako za mikro, mala, srednja & velika poduzeća

Uvjereni smo da će Vlada RH, u suradnji sa stručnjacima iz područja ekonomije, financija i gospodarstva, i nadalje pozorno pratiti posljedice krize te da će i nadalje odgovarajućim mjerama pravodobno reagirati horizontalno prema svim ugroženim gospodarskim sektorima, u jednakoj mjeri za mikro, mala, srednja, ali i velika poduzeća.

Smatramo da - uz HBOR i ostale državne institucije koje imaju ulogu u financijskoj dimenziji poslovanja u Hrvatskoj - i komercijalne banke moraju biti snažnije uključene u sve mjere pomoći hrvatskom gospodarstvu, što je u konačnici i u njihovom interesu.

Maksimalna odgovornost svih aktera

U svrhu što učinkovitije provedbe usvojenih mjera, ali i u cilju onemogućavanja zloporaba, smanjenja administrativnih barijera i brže dodjele pomoći obrtnicima, poduzetnicima i gospodarstvenicima, Odbor za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt HDZ-a predlaže da svi gospodarski subjekti koji se obraćaju državnim tijelima radi ostvarivanja pogodnosti iz paketa Vladinih mjera trebaju jamčiti zadužnicama tvrtke, ali i osobnim zadužnicama vlasnika tvrtki i članova uprava, a sve kako bi se osigurala maksimalna odgovornost svih aktera, kao i zaštita državnih interesa.

Kontrole nad korisnicima mjera

A Porezna uprava, prema našem mišljenju, trebala bi u primjerenom roku, od 8 do 12 mjeseci, provesti kontrole nad korisnicima mjera čime bi se osiguralo da su potpore koje je omogućila Vlada korištene isključivo u svrhe za koje su i namijenjene: za očuvanje radnih mjesta, za održanje hrvatskih obrta i tvrtki - od onih najmanjih do najvećih - te u konačnici za održanje stabilnosti cjelokupnog gospodarskog sustava Republike Hrvatske.

A A A