Vijesti
6. 4. 2020.

Hrvatska je pravodobno reagirala. No mjere ne smijemo naglo popuštati kako ne bismo poništili sve dobro što je dosad napravljeno

Andrej Plenković nakon videokonferencije sa Znanstvenim savjetom: Zaključeno je da smo na vrijeme poduzeli restriktivne, ali nužne mjere - koje su rezultirale sporijim širenjem zaraze nego u drugim državama EU-a i svijeta. Ali mjere ćemo relaksirati isključivo u skladu s epidemiološkim preporukama - najvažnija je zdravstvena sigurnost naših sugrađana!

Nakon videokonferencije koju je iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održao s Vladinim multidiscipliniranim Znanstvenim savjetom - u kojem su radi što djelotvornije borbe protiv COVID-19 okupljeni istaknuti hrvatski eksperti za javno zdravstvo, molekularni biolozi, epidemiolozi, infektolozi, virolozi... iz Domovine i inozemstva - predsjednik Vlade RH i HDZ-a je poručio da je potpora struke ključna za uspješnu zaštitu života i zdravlja naših građana.

- Osim što su razmijenjena stručna promišljanja radi još učinkovitijeg suočavanja s pandemijom, na ovom je sastanku zaključeno je da je Hrvatska, komparativno gledajući, izrazito dobro reagirala i pravodobno poduzela restriktivne, ali nužne mjere koje su rezultirale sporijim širenjem zaraze nego u drugim državama EU-a i svijeta te niskom stopom smrtnosti - nastavio je Andrej Plenković.

Popuštanje mjera isključivo u dogovoru sa strukom

U razdoblju pred nama - dodao je - mjere će se popuštati isključivo u skladu s epidemiološkim preporukama kako se ne bi poništilo sve dobro što je dosad napravljeno:

- Mjere pogađaju sve naše građane, ali je njihova zdravstvena sigurnost najvažnija. Mjere ne smijemo prenaglo relaksirati kako se ne bi kojim slučajem odjednom znatno povećao broj oboljelih. Zdravstveni sustav mora i dalje kvalitetno funkcionirati, što znači da ćemo nastaviti s nabavom zaštitne opreme.

 Samodisciplina i odgovornost su ključne

Zahvalivši se još jednom zdravstvenim djelatnicima na požrtvovnosti, apelirao je da se građani ponašaju jednako odgovorno kao i dosad:

- Toplije je vrijeme, što svakome predstavlja izazov. Budimo svi skupa strpljivi, imajmo povjerenje u struku i Nacionalni stožer Civilne zaštite, pridržavajmo se i dalje temeljne preporuke o socijalnoj distanci. Samodisciplina i odgovornost su ključne.

A A A