Vijesti
6. 4. 2020.

Puna podrška ekonomskim & socijalnim mjerama koje smo donijeli radi očuvanja radnih mjesta & pomoći gospodarstvu i građanima!

U Središnjici je putem video konferencije organizirana sjednica Predsjedništva HDZ-a, na kojoj su sudjelovali i čelnici županijskih organizacija stranke. Plenković: „Rezimirali smo sve što Vlada poduzima u borbi protiv epidemije. Zahvaljujući pravodobnoj reakciji zarazu i držimo pod nadzorom, a i gospodarske su mjere odgovorile na očekivanja radnika i poduzetnika. Bernardićeva tvrdnja da se 'nije na vrijeme reagiralo' apsolutno je - promašena“.

Izjavu predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića, kao i odgovore na pitanja novinara, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O SJEDNICI & POTPORI VLADI RH

Održali smo, nakon tri tjedna, sjednicu Predsjedništva HDZ-a. Rezimirali smo sve aktivnosti koje je Vlada poduzela i u borbi protiv koronavirusa i u saniranju posljedica potresa. Izvijestili smo i o svim našim ekonomskim i socijalnim mjerama. Cjelovite su, izdašne, jedne od najkompletnijih u EU-u, a donesene su u cilju očuvanja radnih mjesta te pomoći gospodarstvu i našim građanima. Na sjednici su sve aktivnosti dobile punu podršku.

O PROMAŠENOJ BERNARDIĆEVOJ IZJAVI

Hrvatska je među prvima, još 8. siječnja, prepoznala opasnost. Upravo smo u mom uredu razgovarali o tome kakve bismo štetne posljedice mogli imati ako se epidemija proširi iz Kine. Zahvaljujući pravodobnoj reakciji te restriktivnim mjerama i imamo - u usporedbi s drugim zemljama Europe i svijeta - zarazu pod kontrolom i nisku stopu smrtnosti.

A i naš je gospodarski paket mjera odgovorio na očekivanja hrvatskih i radnika i poslodavaca. Stoga je Bernardićeva tvrdnja da se „nije na vrijeme i dovoljno reagiralo“ apsolutno - promašena.

O SUFINANCIRANJU PLAĆA RADNIKA

Cijeli sam vikend razgovarao s ministrom Josipom Aladrovićem. Naložio sam mu da Hrvatski zavod za zapošljavanje napravi iskorake u odnosu na prvi paket mjera i zadane kriterije. I vidjeli ste i sami da su ih oni danas proširili. Svi poslodavci moći će koristiti mjeru od 4.000 kuna neto za plaću svakog zaposlenika ako na posao vrate radnike kojima su u ožujku, nažalost, dali otkaz. Želimo da se što više ljudi vrati u radni odnos. Dakle, proširili smo opseg te mjere - i vjerujem da je to dobro.

O LAŽNIM SUKOBIMA U JAVNOM PROSTORU

Imali smo dvije vrste lažnog sukoba. Prvo, lažna je dilema bila teza „otpis ili odgoda“. Kada smo donijeli prvi paket ekonomskih mjera, najavili smo da ćemo ići i u otpis javnih davanja pogođenim poduzećima ovisno o razvoju krize. U javnoj raspravi također je forsiran „konflikt“ između privatnog i javnog sektora. To je isto lažna dilema - jer mjere poduzimamo za sve naše građane, bez obzira gdje oni radili.

O NEUPITNIM MIROVINAMA

Umirovljenicima još jednom snažna, čvrsta poruka - mirovine su neupitne! Bez obzira kako će se razvijati ova kriza.

A A A