Vijesti
8. 4. 2020.

Sustav domovinske sigurnosti dobro je odgovorio na dvije paralelne krize - epidemiju & potres!

(VIDEO) Andrej Plenković predsjedao je danas sjednicom Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, čije su glavne teme bile aktualno stanje i poduzete aktivnosti vezane uz epidemiju koronavirusa te aktivnosti nakon potresa u Zagrebu i okolici. Izrazio je zadovoljstvo radom sastavnica sustava domovinske sigurnosti te izvijestio da su im dane daljnje smjernice i zadaće.

U izjavi za medije nakon sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a izvijestio je da je - uz aktivnosti koje su sastavnice sustava domovinske sigurnosti poduzimale u proteklih nekoliko tjedana vezano uz suzbijanje širenja zaraze koronavirusom i saniranje posljedica potresa u Zagrebu - bilo riječi i o drugim zadaćama poput niza požara na koje su pravodobno reagirali vatrogasci i ostale službe.

Naglasio je da je dobro da se u cijelom ovom procesu vidjelo da sustav kvalitetno funkcionira i kroz Nacionalni stožer civilne zaštite, koji je bio pravodobno osnovan i koji poduzima odgovarajuće mjere u suzbijanju koronavirusa, kao i kroz, kazao je, munjevite reakcije svih službi nakon potresa u Zagrebu prije nekoliko tjedana koje su poduzele sve kako bi se osigurala sigurnost građana, očistio grad te sve ostalo što je uslijedilo nakon toga - od priprema za saniranje šteta, izrade zakona do nalaska izvora financiranja za obnovu grada.

Vlada i Grad Zagreb dogovorili 3 temeljne zajedničke aktivnosti na sanaciji posljedica razornog potresa

Povjerenje građana u službe: rad, trud & požrtvovnost

Predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da je današnji sastanak bio prigoda za davanje daljnjih smjernica i zadaća svima koji sudjeluju u sustavu domovinske sigurnosti - Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu zdravstva, obavještajnim službama, vatrogascima, Crvenog križu, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja i drugima.

- Cijenimo povjerenje koje sve službe trenutno uživaju zahvaljujući svom radu, trudu i požrtvovnosti, kvalitetnoj sinergiji i doprinosu svih službi i političkom vodstvu, u ovim dvjema paralelnim krizama i siguran sam da ćemo i dalje činiti maksimalne napore kako bismo osigurali i zdravstvenu sigurnost građana te odgovorili na izazove koji su pred nama.

Hrvatska je pravodobno reagirala. No mjere ne smijemo naglo popuštati kako ne bismo poništili sve dobro što je dosad napravljeno

Misija - graditi sigurno okruženje & štititi nacionalne interese

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je da je 2017. Vlada, poslije 15 godina, donijela Strategiju nacionalne sigurnosti jer je nakon svih provedenih analiza zaključila da Hrvatskoj treba sustav nacionalne sigurnosti kako bi se nosila sa svim ugrozama i rizicima.

To se pokazalo opravdanim, dodao je ministar Krstičević, podsjetivši da je u zadnje tri godine Hrvatska bila suočena s poplavama, požarima, a sada i s epidemijom koronavirusa i posljedicama potresa u Zagrebu.

- Misija sustava je graditi sigurno okruženje,  to Vlada čini u kontinuitetu, i ono što je najvažnije štititi i promovirati nacionalne interese Republike Hrvatske vodeći računa o zaštiti i skrbi ljudi, zdravlja, infrastrukture, prirodnim resursima, državnim teritorijem, a sve s ciljem sveukupnog gospodarskog razvoja i dobrobiti svih građana Hrvatske.

Efikasno upravljanje kriznim situacijama

Ministar Krstičević istaknuo je da sustav domovinske sigurnosti Vladi omogućava efikasno upravljanje kriznim situacijama.

- Ova Vlada u kontinuitetu na strateškoj razini daje političke, sigurnosne i ekonomske smjernice Stožeru i svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti koje ih sprovode - rekao je ministar još jednom zahvalivši svim sastavnicama sustava na svemu što čine u funkciji zdravlja i sigurnosti građana.

Na koronavirus smo udarili najjačim oružjem i rezultati su tu - Najvažnije je čuvati živote i zdravlje naših sugrađana!

Umrežene sve sastavnice

Odgovarajući na pitanja novinara o smjernicama sastavnicama sustava domovinske sigurnosti,  predsjednik Plenković istaknuo je da Vlada očekuje maksimalnu angažiranost svih u sustavu u ovoj krizi, doprinos policije, vojske i civilne zaštite na tragu onoga do sada, ali i da obavještajni sustav i dalje prati sve ono što se zbiva u kontekstu ove krize.

- Mi smo prije tri godine potpuno osvježili sustav s Nacionalnom strategijom, sa zakonskim okvirom, sa sredstvima, s redovitim unaprjeđenjem međusobne koordinacije svih sastavnica. Danas možemo reći da su sve sastavnice umrežene i to hrvatska javnost može u praksi vidjeti i kod borbe protiv COVID-a 19 i kod rješavanja posljedica potresa.

ZAŠTITNA OPREMA OD 2 DRŽAVNE KINESKE TVRTKE

Govoreći, također na novinarski upit, o nabavi zaštitne opreme, Plenković je istaknuo prije svega suradnju s Kinom, s obzirom da se radi o zemlji koja je sada u stanju isporučiti najviše zaštitne opreme.

U tom je kontekstu kazao da je cilj Vlade razgovarati prvenstveno s onim kompanijama koje su u izravnoj ingerenciji kineske države - Mehiko i Sinopharm - jer će se za svu opremu koja bude dostavljena Hrvatskoj moći unaprijed pouzdano verificirati da je upravo ona prikladna.

Što se tiče hrvatske proizvodnje, ministar gospodarstva - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - dobio je zadaću da u kontaktu s akademskim institucijama i nekoliko domaćih tvrtki pronađe rješenje za izradu zaštitnih maski koje su ključne medicinskom osoblju za intenzivnu njegu i za skrb o pacijentima koji su zaraženi COVID-om 19.

A A A