Vijesti
9. 4. 2020.

Solidarnost s Bosnom i Hercegovinom & pomoć našim sunarodnjacima u borbi protiv koronavirusa

I u ova nimalo laka vremena, Vlada RH našla je i volje i snage kako bi pomogla hrvatskom narodu u BiH. Na 223. sjednici odlučila je da će zdravstvenim ustanovama na prostorima gdje žive Hrvati, od Orašja do Mostara, dodijeliti 43 milijuna kuna za suzbijanje epidemije. „I na ovaj način, u Velikom tjednu, svjedočimo trajno zajedništvo hrvatskog naroda“ - istaknuo je Zvonko Milas.

S obzirom na ustavne odrednice prema kojima Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu & prema kojima se dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama jamči posebna skrb i zaštita, za zdravstvene ustanove u BiH osigurali smo ukupno 43 milijuna kuna radi podmirivanja dijela njihovih obaveza prema dobavljačima lijekova & nabavku potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala u svrhu suzbijanja epidemije - izvijestio je ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a izv. prof. dr. sc. Vili Beroš.

Sredstva su osigurana u Državnom proračunu RH na pozicijama Ministarstva zdravstva (40 milijuna kuna) i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (3 milijuna kuna).

Bezuvjetna nedjeljivost hrvatskog naroda

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i član Predsjedništva HDZ-a Zvonko Milas napomenuo je da je u svakodnevnom kontaktu s predstavnicima zdravstvenih ustanova i vlasti Hrvata u BiH:

- Odluka je donesena slijedom razgovora s ravnateljima bolnica, a sukladno potrebama na terenu. Sredstva ćemo uputiti zdravstvenim ustanovama od Orašja do Mostara. Hrvati žive duž granice od tisuću kilometara koju BiH ima s RH te pomažući njima pomažemo i sebi.

U Velikom tjednu, kada smo posebno pozvani na upućenost jednih prema drugima, i na ovaj način svjedočimo bezuvjetnu i trajnu nedjeljivost i zajedništvo hrvatskog naroda - dodao je Milas.

Solidarnost s BiH & podrška Hrvatima

Ponovno smo iskazali solidarnost s BiH i pružili joj podršku u suzbijanju epidemije, osobito u dijelovima te zemlje gdje žive Hrvati kao konstitutivan narod - zaključio je predsjednik Andrej Plenković.

A A A