Vijesti
10. 4. 2020.

Novim paketom pomoći, vrijednim 100 milijardi eura, EU se odlučno suprotstavlja krizi!

Sunčana Glavak: Pozdravljam novi set mjera kojim Europska komisija - nakon prvog, ožujskog paketa od 37 milijardi eura - dodatno pojačava odgovor na pandemiju & nadopunjuje napore da se državama članicama pruži potpora kako bi ublažile posljedice krize uzrokovane koronavirusom.

O najavljenim bi mjerama Europski parlament (EP) trebao raspravljati na izvanrednoj plenarnoj sjednici  16. i 17. travnja, koju će zastupnici ponovno pratiti „na daljinu“, preko Interneta, dok će drugi put u povijesti glasovati putem elektroničke pošte.

Investicijski odgovor EU-a na korona krizu: Hrvatskoj 8.8 milijardi kuna za pomoć gospodarstvu & zdravstvu!

Jasna poruka izolacionistima & ignorantima                                 

Novi paket koji je predložila Europska komisija jasna je poruka svima onima koji pokušavaju umanjiti važnost pomoći i solidarnosti Europske unije kako bismo zaštitili naše građane. Mjere će pomoći tvrtkama da nastave raditi i zadrže radnike, a radnicima da zadrže primanja - poručila je naša eurozastupnica iz Međimurja Sunčana Glavak:

- Obistinjuju se riječi predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će u borbi s pandemijom Europska unija "koristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju" te da će „svaki euro dostupan u zajedničkom europskom proračunu biti usmjeren u rješavanje krize".

Sinergija europskih & nacionalnih mjera

Drugi paket mjera pozdravio je i Karlo Ressler, koji je upravo na tu temu, zajedno sa Sunčanom Glavak, 7. travnja sudjelovao na videokonferenciji/sastanku Predsjedništva Kluba zastupnika Europske pučke stranke u EP-u i šefova nacionalnih delegacija s Ursulom von der Leyen:

- Kao izvjestitelj EPP-a za proračun, zalagao sam se za one najpogođenije krizom, osobito radnike te mala i srednja poduzeća, koja su temelj i hrvatske i EU ekonomije. Upravo ovakvim konkretnim europskim mjerama, u sinergiji s nacionalnima, možemo ublažiti negativne posljedice pandemije i pomoći gospodarstvu s glavnim ciljem očuvanja radnih mjesta.

Nismo sami!

Europarlamentarka Željana Zovko istaknula je da je Europska komisija s dva paketa mjera poslala snažnu poruku solidarnosti:  

- Instrumentom SURE u iznosu od 100 milijardi eura, kao i ožujskim Investicijskim planom od 37 milijardi eura, od kojih 1.6 milijardi bespovratno ide Hrvatskoj, EU će pomoći poduzetnicima, poljoprivrednicima i ribarima da očuvaju radna mjesta i prebrode krizu.

I naš eurozastupnik Tomislav Sokol najavio je da će na plenarnoj sjednici podržati novi paket mjera:

- Nismo još pobijedili koronavirus, a pred nama je već jednako teška bitka za spašavanje radnih mjesta. Ovog puta, u krizi nismo sami. Vrijeme je za europsku solidarnost i snagu. Vrijeme je da se svaki euro preusmjeri u spašavanje naših obitelji, radnika i poduzetnika. A to Europska komisija i čini.

AKTIVIRANJE SVIH NEISKORIŠTENIH SREDSTAVA

Osim uspostavu Instrumenta solidarnosti SURE, teškog 100 milijardi eura, novi paket mjera Europske komisije predviđa i aktiviranje (preusmjeravanje na suzbijanje pandemije) svih neiskorištenih sredstva iz triju fondova kohezijske politike: Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda.

Pomoć poljoprivrednicima i ribarima

Za ribare i poljoprivrednike osigurana je financijska podrška fleksibilnijom uporabom Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Državama članicama omogućit će se davanje potpora ribarima za privremenu obustavu obavljanja ribarske djelatnosti, poljoprivrednicima u akvakulturi za privremenu obustavu ili smanjenje proizvodnje te organizacijama proizvođača za privremeno skladištenje proizvoda ribarstva i akvakulture.

Planira se povećanje predujmova za izravna plaćanja i plaćanja za ruralni razvoj.

Dodatne 3 milijarde € u Instrumentu za hitnu potporu

Kako bi se osigurala dodatna, izravna potpora zdravstvenim sustavima država članica, predloženo je da se iskoriste preostala sredstva iz ovogodišnjeg proračuna EU-a. Tako će iznos od 3 milijarde eura biti stavljen na raspolaganje u Instrument za hitnu potporu.

I tako dalje. Više na:

Nakon Investicijskog plana za korona krizu, iz kojeg RH dobiva 8.8 mlrd kuna, EU će pomoći i radnike koji su ostali bez posla!

A A A