Vijesti
14. 4. 2020.

PAKET BEZ PREMCA! Ministri financija EU-a dogovorili mjere za spas gospodarstva & očuvanje radnih mjesta, vrijedne 540 mlrd €!

Dr. sc. Zdravko Marić: Hrvatska će itekako koristiti ta velika sredstva. Ovi krizu Europa može pobijediti samo zajedničkim naporima i solidarno. Pozdravljam i nedavne odluke Europske komisije kojima nam je promptno odobrila nacionalne programe javnih potpora gospodarstvu od milijardu € & jamstava za naša izvozna poduzeća u iznosu od 790 mil. €.

Koronavirus ne poznaje granice, ni nacionalne, ni Schengena, ni eurozone. Ovi krizu Europska unija može pobijediti samo zajedničkim naporima i solidarno. Ili ćemo potonuti ili ćemo plivati zajedno. Dobro je da se postigao kompromis - istaknuo je dr. sc. Zdravko Marić u Dnevniku HTV-a pozdravivši dogovor ministara financija EU-a o 3 paketa mjera za spas gospodarstva, vrijednih 540 milijardi eura.

Uz 100 milijardi eura za očuvanje radnih mjesta iz programa SURE i 200 milijardi za pomoć pogođenim tvrtkama iz jamstvenog fonda Europske investicijske banke (EIB), postignuta je suglasnost i o kreditnoj liniji Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), vrijednoj 240 milijardi eura.

Novim paketom pomoći, vrijednim 100 milijardi eura, EU se odlučno suprotstavlja krizi!

EU sredstva u sinergiji s nacionalnim mjerama

Budući da politički dogovor - kako bi zaživio - treba proći složenu zakonodavnu proceduru, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija je naveo da je Hrvatska, kao predsjedavajuća Vijećem EU-a, već pokrenula taj proces. „Činimo sve kako bi se ubrzao“.

- Hrvatska će itekako koristiti ta sredstva kao dodanu vrijednost na mjere koje i sami na nacionalnoj razini provodimo za očuvanje radnih mjesta - dodao je Marić. 

Ova je kriza šansa za gospodarstvo. Iz nje moramo izvući pouke, pa i smjernice za buduću ekonomsku politiku!

Promptni odgovori Europske komisije

Kao dobre vijesti izdvojio je i nedavne odluke Europske komisije da Hrvatskoj odobri dva nacionalna programa - javnih potpora gospodarstvu od milijardu € & jamstava za naša izvozna poduzeća u iznosu od 790 milijuna €:

- Dobro je da je vrlo brzo dobivena suglasnost, a mi već pripremamo sljedeće korake, tj. nove programe koje ćemo poslati na notifikaciju Europskoj komisiji.

Europska komisija potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost

Europska komisija odobrila drugi hrvatski program za potporu hrvatskom gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa

SASSOLI: Na dobrom smo putu!

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli pozdravio je dogovor ministara financija o ekonomskom odgovoru na posljedice pandemije koronavirusa:

- Bili smo u pravu što smo vjerovali u Europu! Na dobrom smo putu!

MICHEL: Paket bez premca!

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je zadovoljstvo dogovorom ministara financija te najavio da će se sljedeći sastanak čelnika zemalja članica EU-a održati 23. travnja putem video-veze:

- Gotovo 550 milijardi eura sada je na raspolaganju za zaštitu zemalja, radnika i poduzeća Europske unije. Ovim paketom bez premca zajedno nosimo teret krize. Njime želimo ponovno pokrenuti naša gospodarstva, u čemu EU proračun igra iznimno važnu ulogu. 

A A A