Vijesti
14. 4. 2020.

Sve koji bi pokušali zloupotrijebiti Vladine gospodarske mjere treba javno osuditi i zakonski najoštrije kazniti!

Jandroković: Hrvatski sabor od sutra ponovno zasjeda na Markovu trgu, a do dogovora o izmjeni Poslovnika nastavlja s radom po prije utvrđenim pravilima. Radi poštivanja upute o međusobnoj udaljenosti, u petak će se prvi put glasovati na način da dio zastupnika sjedi u sabornici, a dio u druge dvije prostorije. Prvi će pritom glasovati elektronički, a ostali ručno.

Sabornica, prizemlje, prvi i drugi kat su sigurni, tako da se možemo vratiti na Markov trg. No treći i četvrti kat izvan su upotrebe još od potresa. Obnova cijele zgrade, sa svim procedurama, trajat će mjesecima - izvijestio je Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora.

Izmjene saborskog Poslovnika

Najavio je i razgovore o izmjenama saborskog Poslovnika kojima bi se još preciznije definirao parlamentarni rad u vrijeme epidemije:

- Vodeći računa o proporcionalnosti, predlažemo da klubovi s više zastupnika imaju pravo na veći broj nazočnih u sabornici i veći broj rasprava u odnosu na manje klubove. U međuvremenu, do dogovora, Sabor do daljnjeg nastavlja raditi po ranije utvrđenim pravilima, tj. da po dva zastupnika iz svakog kluba sudjeluju u raspravi.

Kako bi se poštovala uputa o međusobnoj udaljenosti, glasovanje u petak bit će prvi put organizirano na način da dio zastupnika sjedi u sabornici, a dio u druge dvije prostorije. Prvi će pritom glasovati elektronički, a ostali ručno - što će se zatim zbrojiti.

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Predsjednik Hrvatskog sabora očekuje da će u petak biti usvojene i izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, za koje neki tvrde da se njima žele „legalizirati“ dosadašnje odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite:

- Odluke nisu bile nelegalne, radilo se o izvanrednoj situaciji, a reakcija Vlade bila je iznimno brza i učinkovita. Na adekvatan je način odgovorila na izazov s kojim smo se suočili. Izmjenama ćemo samo jasnije definirati i moguće situacije u budućnosti.

Dodao je da je razgovarao s pravnim stručnjacima i da ne očekuje tužbe zbog odluka Stožera, a ako ih i bude - da neće proći.

Kada je riječ o oporbenim zakonskim prijedlozima, kazao je da će doći na dnevni red, ali da prioritet imaju Vladini zakoni.

Najoštrije sankcionirati i osuditi profitere

Odgovarajući na novinarska pitanja o mogućim zlouporabama mjera koje je Vlada donijela kako bi se pomoglo što većem broju zaposlenika i kompanija, istaknuo je da sve one koji bi pokušali nešto ušićariti, iskoristiti ovu tešku situaciju za vlastitu korist, treba najoštrije sankcionirati i javno osuditi:

- Varanje bi bilo krajnje nemoralno dok ljudi obolijevaju i umiru, dok 560.000 radnika u privatnom sektoru dobiva plaću iz državnog proračuna, dok su zdravstveni djelatnici, policija, civilna zaštita, vatrogasci… napregnuti do zadnje strune. Ako netko pokuša ukrasti, prevariti, ne dati plaću radniku, nego taj novac pokuša uzeti za sebe, treba ga raskrinkati i sankcionirati na sve načine koji su zakonom predviđeni.

Nećemo dopustiti nikakve manipulacije ili zlouporabe, svi takvi bit će najoštrije i javno osuđeni i zakonski kažnjeni - podcrtao je Jandroković.

Samo uz kompromis možemo naći rješenja

Kada je pak riječ o pregovorima sa sindikatima da se dio tereta krize prelije i na javni sektor, poručio je da će se svi nečega u idućem razdoblju morati odreći kako bi društvo i država mogli ići naprijed:

- Od svih očekujem da shvate težinu situacije. Svaka isključivost i nerazumijevanje pozicije onog drugog, bilo poslodavaca ili sindikata, ne čini dobro nikome. Samo zajedno i uz kompromis možemo naći rješenja. Pozivam na solidarnost i uključivost.

Predsjednik Hrvatskog sabora smatra i da kod popuštanja epidemioloških mjera treba biti oprezan te balansirati između zaštite života i zdravlja i, s druge strane, stupnjevitog gospodarskog otvaranja.

A A A