Vijesti
16. 4. 2020.

Zdravlje i sigurnost građana naš su apsolutni prioritet - O datumu izbora još se ne razmišlja!

(VIDEO) Najvažnije je zaštititi ljudske živote, nastaviti uspješnu borbu protiv koronavirusa & primjenom kvalitetnih ekonomskih mjera Vlade RH očuvati radna mjesta i gospodarstvo! O političkoj utakmici i izborima razgovarat ćemo kada za to dođe vrijeme - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Intervju - koji je vodila kolegica Zrinka Grancarić - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

Kako pomiriti nužna ograničenja, a poštovati ustavna prava?

Sabor je uspješno obranio svoju poziciju predstavničkog i zakonodavnog tijela i u tim okolnostima u potpunosti smo ispunili svoju dužnost, donijeli smo sve zakone koji se tiču rada nadležnih državnih institucija, poslali smo poruku potpore vladi i građanima da izdrže. Ovo je teška situacija, ali ona će proći, a mi iz nje moramo izići kao jače društvo.

Ono o čemu se vladajući i oporba ne slažu je kako bi se u Saboru trebale donositi odluke o mjerama, natpolovičnom većinom ili dvotrećinskom većinom?

Ustavni sud nije ničim dao do znanja da smo prekršili zakon ili Ustav. Da je, da Ustavni sud smatra da je bilo što nezakonito, on bi reagirao. Temelj djelovanja je čl. 16 koji predviđa da se određena prava i slobode mogu ograničiti i da ona moraju biti razmjerna izazovima koje država ima pred sobom. temeljem tog članka smo funkcionirali, držimo se zakona o sustavu civilne zaštite, zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Smatram da Sabor radi u potpunosti u skladu s Ustavom i zakonom.

Pripremaju se izmjene Poslovnika rada Sabora, u tijeku su konzultacije o proporcionalnosti zastupljenosti klubova. Kako će to izgledati?

U prvoj fazi postigli smo dogovor između stranačkih klubova da će svaki klub biti predstavljen s dva člana. Ne možemo raditi sa 151 zastupnikom, ali možemo s 40-ak. Vjerujemo da ćemo naći model po kojem će i male stranke imati svoje predstavnike, ali da oni koji su dobili veće povjerenje građana na adekvatan način budu predstavljeni u Saboru.

Oporba je imala svoje prijedloge, SDP traži da ministri svakoga petka budu u Saboru, Most predlaže elektroničko glasovanje i online komunikaciju sudjelovanja u raspravama.

- Očito ćemo morati mijenjati načine funkcioniranja, bitno je prilagoditi sabor za rad elektroničkim putem. Članovi odbora izjašnjavaju se mailom o točkama dnevnog reda. O zahtjevu SDP-a ćemo razgovarati, više ne bi bilo aktualnog prijepodneva, nego bi jednom tjedno ministri odgovarali na pitanja zastupnika. To je velika promjena i mora se definirati Poslovnikom.

Hoće li se saborski zastupnici solidarizirati s građanima u krizi, česte su primjedbe da je sabornica prazna, da nisu na svojim radnim mjestima?

- Trenutačno dolaze zastupnici kako određuju njihovi klubovi, čini mi se da je sabornica ponekad popunjenija nego kad nisu bile ovakve izvanredne okolnosti. Klubovi određuju zastupnike koji sudjeluju, i vjerujem da će veliki broj sudjelovati. Jedan dio zastupnika odrekao se dijela plaće za prošli mjesec, a vidjet ćemo kakvi će biti prijedlozi Vlade kada su u pitanju plaće dužnosnika. Plaće zastupnika će, ako bude trebalo, ići prema dolje.

Dolazi vrijeme za redovite parlamentarne izbore, kada bi se mogli održati?

Na prvom mjestu je nastaviti na kvalitetan način borbu protiv COVID-19, zdravlje građana je apsolutni prioritet. Nismo razmišljali niti razgovarali o datumu izbora, najkasnije će biti u prosincu. Nije vrijeme za tu vrstu rasprave, najvažnije je osigurati živote i zdravlje naših građana, sigurnost građana i, nadam se, kroz set ekonomskih mjera Vlade osigurati opstojnost i vitalnost hrvatskog gospodarstva. O političkoj utakmici i izborima razgovarat ćemo kada za to dođe vrijeme.

A A A