Vijesti
16. 4. 2020.

Temeljna zadaća - zaštititi živote građana, a istodobno brinuti o gospodarskim implikacijama restriktivnih mjera!

Otvarajući 225. sjednicu Vlade RH, Andrej Plenković izdvojio je nekoliko najvažnijih aktivnosti vezanih uz suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa. Otkrio je da su sva ministarstva dobila nalog da pripreme prijedloge za gospodarsku reaktivaciju Lijepe Naše i normalizaciju društvenog života. Unutar, naravno, epidemiološki prihvatljivog okvira.

Nakon što stignu prijedlozi ministarstava - najavio je predsjednik Plenković u uvodnom obraćanju - Vlada će ih raspraviti te potom zatražiti da ih epidemiolozi „prebace“ u prihvatljivi zdravstveno-sigurnosni okvir.

Pripremamo prijedloge za reaktivaciju hrvatskog gospodarstva primjerenu okolnostima!

Zadržati nivo ozbiljnosti u suzbijanju epidemije

Govoreći o mogućem popuštanju mjera, kazao je da većina europskih zemalja želi zadržati nivo ozbiljnosti i snažnog angažmana u suzbijanju epidemije koronavirusa, naglasivši da je temeljna zadaća štititi živote građana - istodobno imajući na umu gospodarske i financijske implikacije restriktivnih mjera.

- Napravit ćemo hodogram aktivnosti koje se postupno mogu ponovno stavljati u funkciju. Vlada će predložiti odgovarajuće mjere.

Pravodobno smo se suočili s epidemijom - Ne smijemo upasti u zamku da prenaglo olabavimo mjere i dovedemo u pitanje sve dobro što je učinjeno!

Europska središnja banka Hrvatskoj će dati 2 mlrd €

Jučer je Europska središnja banka, u komunikaciji s Hrvatskom narodnom bankom, omogućila valutnu razmjenu (tzv. swap line) u iznosu od 2 milijarde eura - i to po prvi put zemlji koja još nije u eurozoni i koja tek treba postati dio Europskog tečajnog mehanizma II.

Valutni swap - signal povjerenja u stabilnost naše monetarne politike & ohrabrujuća poruka u borbi protiv koronavirusa!

- Veliko je to priznanje Hrvatskoj i našoj monetarnoj politici te potvrda da odgovorno vodimo javne financije. To je za nas izrazito pozitivna vijest.

600 milijuna kuna za likvidnost u turizmu

Što se tiče turizma, predsjednik Vlade i HDZ-a napomenuo je da se radi o gospodarskoj grani koja je izrazito pogođena uslijed epidemije.

Najavio je da će ministar Gari Cappelli s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) potpisati sporazum o poslovnoj suradnji u provedbi mjera osiguravanja likvidnosti za poduzetnike u sektoru turizma.

Ministarstvo turizma, dodao je, osiguralo je subvencioniranje u iznosu od 26 milijuna kuna kamatne stope. Riječ je o kreditnoj liniji od ukupno 600 milijuna kuna.

Jasenovac & obljetnica Bljeska

Predsjednik Plenković na kraju uvodnog obraćanja najavio je da će Vlada na primjeren način obilježiti i 22. travnja - u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac - i 25. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Bljesak, koja je započela 1. svibnja. Naravno, u skladu sa zaštitnim mjerama.

A A A