Vijesti
16. 4. 2020.

HDZ-ovi parlamentarci ujedinjeni u podršci novim europskim mjerama za očuvanje radnih mjesta & spas gospodarstva!

Odlučnim djelovanjem EU je pokazala snagu koordiniranog odgovora na krizu te sav raspoloživi novac usmjerila u borbu protiv COVID-19 i njegovih posljedica na ekonomiju! Pomoć je konkretna i stvarna, golema sredstva stavljaju se članicama na raspolaganje! Snažno pozdravljamo sve mjere Europske komisije! - uglas su poručili naši zastupnici 1. dana plenarne sjednice Europskog parlamenta.

Prvog dana dvodnevnog zasjedanja Europskog parlamenta, na izvanrednoj plenarnoj sjednici raspravlja se, među ostalim, o rebalansu ovogodišnjeg proračuna Europske unije.

3 milijarde eura za zdravstvene sustave

U sklopu prve izmjene proračuna, predlaže se dodatnih 3.6 milijuna eura za Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti te 350 milijuna eura pomoći Grčkoj za suočavanje s povećanim migracijskim pritiscima. Na glasovanju će se naći i potpora Albaniji nakon potresa u iznosu od 100 milijuna eura.

Prijedlogom druge izmjene predviđaju se 3 milijarde eura kao žurna potpora zdravstvenim sektorima u najugroženijim zemljama (hitna medicinska pomoć, nabava zaštitne opreme, terenske bolnice i prijevoz bolesnika). Ta će sredstva biti dostupna putem Instrumenta za hitnu potporu (2.7 milijardi eura) i sustava rescEU (300 milijuna eura).

Sva raspoloživa sredstva iz 3 kohezijska fonda

Na plenarnoj sjednici glasuje se i o mjerama fleksibilnosti pri upotrebi europskih strukturnih i investicijskih fondova u odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19, a koje uključuju mogućnost 100-postotnog financiranja iz proračuna EU-a za provedbu programa kohezijske politike, kao i dodatnih mogućnosti prijenosa između Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Europskog socijalnog fonda (ESF) i Kohezijskog fonda.

Jednostavnije rečeno, predlaže se aktivacija svih raspoloživih sredstva iz triju fondova kohezijske politike kako bi države članice mogle mobilizirati što više resursa za zaštitu poduzeća i radnika & jačanje zdravstvenih sustava.

EU učinila više u 4 tjedna nego u 4 godine zadnje krize!

Na sjednici su sudjelovali i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je u svom govoru o mjerama kojima se pomaže državama članicama izrijekom navela 1 milijardu eura namijenjenu hrvatskim tvrtkama.

- Europa je i prije imala ekonomske krize, ali nikada nismo imali ovakvo zaustavljanje gospodarstva. Stoga poduzimamo dosad nezabilježene mjere kako bi se oporavile naše ekonomije. Istina je važna: Europa je učinila više u ova četiri tjedna nego u prve četiri godine zadnje krize! Europa je postala svjetsko središte solidarnosti - istaknula je Ursula von der Leyen u EP-u.

Rasprava se nastavlja sutra kada će se glasovati i o Rezoluciji o usklađenom djelovanju EU-a za suzbijanje pandemije bolesti COVID-19 i njenih posljedica.

SUNČANA GLAVAK: Snaga europskog koordiniranog odgovora

Europski parlament podržava napore država članica i europskih institucija u borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa. Predložene mjere i izmjene proračuna pokazuju snagu europskog koordiniranog odgovora u nastojanjima da se zaštiti europske građane i europsko gospodarstvo. Moramo djelovati brzo, odlučno i cjelovito kako bismo se što prije oporavili.

KARLO RESSLER: Aktivacija svakog eura u borbi protiv korone

Kao izvjestitelj EPP-a za europski proračun za 2021. godinu, ističem da su pandemija COVID-19 i njene negativne gospodarske posljedice dodatno pokazale važnost snažnog i fleksibilnog EU proračuna koji će sada morati odgovoriti na potpuno nove izazove. Diljem Europe dolazi do donedavno nezamislivog pada gospodarske aktivnosti koji, nažalost, nije moguće izbjeći, ali se mora aktivirati svaki euro kako kriza ne bi bila duža i teža nego što je to neizbježno.

TOMISLAV SOKOL: Pomoć je stvarna i konkretna, a bit će i još veća!

Izražavam zadovoljstvo mjerama za pomoć državama članicama i građanima EU-a. Pomoć je stvarna i konkretna, a vjerujem da će biti i još veća. Ovdje nije riječ o peglanju imidža s malim donacijama, već o golemim financijskim sredstvima koje Unija stavlja na raspolaganje članicama. To su sredstva koja čuvaju naše plaće, naše gospodarstvo i naš zdravstveni sustav. Jedino nas europska solidarnost štiti od kolapsa - i to je važno zapamtiti.

ŽELJANA ZOVKO: Ojačati Mehanizam za civilnu zaštitu & RescEU

Snažno pozdravljam sve mjere Europske komisije, ali i Rezoluciju EP-a o paketu oporavka kako bi se osigurao zajednički, učinkovit i koordiniran odgovor na sadašnje i buduće krize. Pozivamo EK da dodatno ojača Mehanizam za civilnu zaštitu i RescEU radi poboljšanja europskog upravljanja rizikom od katastrofa, spremnosti i prevencije, kao i zajedničke opreme i zaliha lijekova. Osim strašne bolesti koja je sve nas učinila taocima i blokirala naša gospodarstva, ne bismo smjeli zaboraviti nepredvidive katastrofe poput potresa u Hrvatskoj i prošle godine u Albaniji. Stoga RescEU mora brže i budnije postupati i odgovarajućim sredstvima pružiti odgovore kada ih društvo očekuje.

A A A