Vijesti
18. 4. 2020.

Više od 63 mlrd eura! EP usvojio 2. set mjera za zaštitu ljudskih života, gospodarski oporavak & očuvanje radnih mjesta

Iz EU proračuna oslobađa se i preusmjerava čak 60 mlrd eura za borbu protiv COVID-19 i njegovih negativnih ekonomskih posljedica. Dodatne 3 mlrd osigurane su za potporu zdravstvima država članica, a 350 milijuna ide Grčkoj za borbu protiv ilegalnih migracija. Itd. Svi zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu glasovali su za novi, dosad najizdašniji paket mjera Europske komisije.

"Europski proračun bit će glavni pokretač našeg oporavka!“. Kako je najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen - tako će i biti.

S 395 glasova ZA, 171 protiv, a 128 suzdržanih, EP je na izvanrednoj plenarnoj sjednici usvojio drugi, dosad najizdašniji paket mjera Europske komisije za očuvanje radnih mjesta i spas gospodarstva & donio Rezoluciju o usklađenom odgovoru EU-a na pandemiju COVID-19 i njene posljedice.

Nakon Investicijskog plana za korona krizu, iz kojeg RH dobiva 8.8 mlrd kuna, EU će pomoći i radnike koji su ostali bez posla!

Glasovanje na daljinu

Osim onih koji žive u Bruxellesu, eurozastupnici su plenarnu sjednicu, održanu 16. i 17. travnja, pratili putem videokonferencije, a glasovali na daljinu.

HDZ-ovi parlamentarci ujedinjeni u podršci novim europskim mjerama za očuvanje radnih mjesta & spas gospodarstva!

Svih četvero HDZ-ovih parlamentaraca - Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Sunčana Glavak - podržalo je novi set mjera koji, među ostalim, sadrži rebalans (povećanje) europskog proračuna za 2020. u cilju još snažnijeg odgovora na krizu & fleksibilizaciju korištenja sredstava iz fondova i financijskih instrumenta EU-a radi zaštite javnog zdravlja, ribara i osoba u potrebi.

Rezolucija o usklađenom EU odgovoru na pandemiju

Rezolucijom se pak poziva Europska komisija - nakon ova dva opsežna paketa konkretnih mjera - na izdavanje obveznica za oporavak za koje bi jamčio EU proračun, na izradu nove industrijske strategije EU-a & stvaranje preduvjeta koji će u budućnosti bolje pripremiti europske građane i gospodarstva na izvanredne vanjske šokove.

Također se podržava povećanje europske proizvodnje lijekova, farmaceutskih sastojaka, medicinskih uređaja, opreme i materijala.

60 mlrd eura za zdravstvenu & ekonomsku krizu

- Prihvaćanjem ovog 2. paketa mjera, iz postojećeg EU proračuna za kohezijsku politiku (Europski socijalni fond, Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond) oslobađa se i preusmjerava čak 60 milijardi eura za borbu protiv COVID-19. Ta sredstva idu svim državama članicama, uključujući i Hrvatsku - istaknula je dr. sc. Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH za suradnju s EP-om.

No to nipošto nije sve! Svi projekti iz fondova kohezijske politike - dodala je Brnjac - u potpunosti će se 2020. financirati sredstvima EU-a, bez onih 15 posto nacionalnih sufinanciranja:

- Ovo je korak bez presedana koji odražava potrebu da države članice u ovom trenutku koriste sva raspoloživa sredstva za podršku građanima.

Povećanje proračuna - 3.567 mlrd eura

Izmjenama proračuna osigurane su pak 3 milijarde eura izravne potpore zdravstvenim sektorima (nabava medicinske i zaštitne opreme i stvaranje strateških zaliha), od kojih će 2.7 milijardi eura biti dostupno putem Instrumenta za hitnu potporu, a 300 milijuna u okviru sustava rescEU.

Eurozastupnici su podržali i dodjelu 350 milijuna eura Grčkoj za borbu protiv ilegalnih migracija, pomoć od 100 milijuna eura Albaniji za obnovu nakon potresa & povećanje sredstava Mehanizma za civilnu zaštitu u iznosu od 115 milijuna eura. Ukupni iznos povećanih sredstava iznosi 3.567 milijardi eura.

Sljedeća izvanredna sjednica EP-a održat će se 13. i 14. svibnja.

SUNČANA GLAVAK: Snažno partnerstvo EU institucija & država članica!

Mjere i sredstva koje smo izglasovali potvrda su snažnog partnerstva EU institucija i država članica u cilju očuvanja radnih mjesta, stvaranja temelja gospodarskog oporavka i zaštite ljudskih života. Solidarnost, zajedništvo i suradnja važniji su no ikad prije.

TOMISLAV SOKOL: Europski suverenitet u proizvodnji lijekova!

Konkretna i izdašna pomoć kojoj svjedočimo dokazuje da je EU predana ispunjavanju ključnih potreba građana i država članica! Ujedno, Rezolucijom je pokrenut proces povratka proizvodnje lijekova i medicinske opreme u EU, za što sam se i zalagao u svim raspravama. Time se i hrvatskoj farmaceutskoj industriji otvara velika prilika!

ŽELJANA ZOVKO: EU je odlučno zaštitila svoje građane i gospodarstvo!

EU je snažno i odlučno zaštitila svoje građane i gospodarstvo. Osobno mi je zadovoljstvo što je prihvaćena moja inicijativa o jačanu Mehanizma za civilnu zaštitu i RescEU radi poboljšanja upravljanja rizikom od katastrofa te nabavke zajedničke opreme, materijala i zaliha lijekova.

KARLO RESSLER: Unija je odgovorila brzo, konkretno i adekvatno!

Bio je ovo trenutak istine za EU, a ona je odgovorila brzo, konkretno i adekvatno kako bi se ublažile negativne gospodarske posljedice pandemije i očuvala radna mjesta. Kao izvjestitelja EPP-a za proračun osobito mi je drago da EU mobilizira sva raspoloživa sredstva za ovu našu zajedničku borbu.

A A A