Vijesti
20. 4. 2020.

Mjere za reaktivaciju gospodarstva već ovog tjedna na Vladi! No odluke donosimo promišljeno - jer je svaki život dragocjen!

(VIDEO) U Središnjici je putem video konferencije održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Andrej Plenković: „Mjere reaktivacije gospodarstva bit će primjerene i epidemiološki sigurne. Paket ćemo predstaviti ovog tjedna na sjednici Vlade. Uz zaštitu života građana, što je i dalje temeljni cilj, želimo opet pokrenuti nacionalnu ekonomiju. No ništa nećemo lomiti preko koljena“.

Izjavu predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića, kao i odgovore na pitanja novinara, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O zajedničkoj sjednici

Predstavili smo sve što radimo na suzbijanju epidemije koronavirusa i njenih gospodarskih posljedica. Dobili smo potporu svih članica i članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

O reaktivaciji gospodarstva

Mjere reaktivacije hrvatskog gospodarstva bit će primjerene i epidemiološki sigurne. Cijeli paket predstavit ćemo već ovog tjedna, na sjednici Vlade. Odluke donosimo promišljeno - uz zaštitu života građana, što je i dalje temeljni cilj, želimo ponovno pokrenuti nacionalnu ekonomiju. No ništa nećemo lomiti preko koljena, nećemo brzati, jer se odgovorni pristup pokazao učinkovitim. Pojedine su zemlje uspješno suzbijale epidemiju, ali sada imaju eskalaciju novozaraženih jer su prenaglo omekšale ili ukinule zaštitne mjere. Ne smijemo se dovesti u tu situaciju - svaki je život dragocjen.

O pomoći HDZ-a borbi protiv epidemije

Vodstvo HDZ-a odlučilo je 20% od sredstava koje iz proračuna dobivamo za financiranje stranaka dati za borbu protiv koronavirusa, a Predsjedništvo će se od sada - sve dok traje kriza - sastajati svakog ponedjeljka.

O Milanovićevoj nedovoljnoj informiranosti

Pitate me za izjavu predsjednika Milanovića da „neke odluke mora donositi i politika, a ne samo struka i stožer“? Nisam čuo tu izjavu, no pretpostavljam da nije dovoljno upoznat s tim kako funkcioniraju naše aktivnosti. Sve su odluke bile i političkog karaktera. Stožer nije pao s Marsa, nije nastao iz vakuuma, nastao je odlukom Vlade.

I odluke o reaktivaciji gospodarstva koje će Vlada donijeti u četvrtak bit će odluke politike, a onda će ih epidemiolozi staviti u okvir kako se ne bi ugrozila sva dosadašnja postignuća koja imamo proteklih tjedana.

IZBORI? FOKUSIRANI SMO NA ZAŠTITU ZDRAVLJA & OČUVANJE RADNIH MJESTA!

Predsjednik Andrej Plenković obratio se medijima i uoči sjednice. Istaknuo je zadovoljstvo rezultatima dosadašnjih zdravstveno-sigurnosnih i ekonomskih mjera.

- Ovog ćemo tjedna predstaviti hodogram reaktivacije gospodarstva nakon što ga, naravno, odobri epidemiološka struka. S jedne strane imamo ponajnižu stopu obolijevanja i smrtnosti u svijetu, a s druge smo uspjeli očuvati radna mjesta. Vlada će nastaviti pomagati radnicima i poduzetnicima, a istodobno štititi zdravlje i ljudske živote. Važno je da vodstvo naše stranke bude cjelovito informirano o svemu tome, što i jest cilj sjednice. Parlamentarni izbori uopće nisu tema, jedine su današnje teme briga za zdravstvenu sigurnost građana i mjere za pomoć gospodarstvu i zaposlenicima.

A A A