Vijesti
21. 4. 2020.

I prema HRT-ovu istraživanju HDZ ponovno na prvom mjestu!

Nakon Crobarometra potkraj ožujka (Nova TV) & CRO Demoskopa početkom travnja (RTL), prema kojima je naša stranka opet zasjela na vrh poslije četiri mjeseca, HRejting je potvrdio preokret u popularnosti stranaka. HDZ je sada na gotovo 30%, dok je SDP drugi sa zaostatkom od 2.5%.

U odnosu na prošli HRrejting, HDZ-u je potpora povećana za 2.61%, a SDP-u je pala za 1.98%. I Domovinski pokret Miroslava Škore - koji jedini još prelazi izborni prag - u silaznoj je putanji: rejting mu se smanjio za 1.28%. Sada je na 9.20%.

Slijede Most, koji s 4.1% mašta o prelasku praga, te HSS s 2.1%.

Trend: HDZ prema gore, SDP prema dolje

HDZ raste, SDP pada - tako bi se u najkraćem mogao opisati trend koji su, osim Dnevnika HTV-a, zabilježila istraživanja i središnjih informativnih emisija RTL-a i Nove TV.

CRO Demoskop: HDZ ponovno na vrhu! Rekordni broj građana zadovoljan smjerom kojim vodimo Hrvatsku!

CROBAROMETAR: HDZ ponovno na prvom mjestu - Veliki rast potpore Andreju Plenkoviću & Vladi RH!

Epidemija - otrov za politikante

Kako su na HTV-u naveli u analizi rezultata svoje ankete, „epidemija je u drugi plan potisnula dosadašnju uobičajenu dnevnu politiku ili politikantstvo i, čini se, zaustavila nagle letove ili prizemljenja koja su nastupila kao posljedica predsjedničkih izbora. Stranačke međurelacije vratile su se na razdoblje prije tih izbora“.

I više nego snažna podrška Vladinim gospodarskim mjerama!

Od 1.6% naniže

No vratimo se na HRejting. Na čelu oveće skupine stranaka ispod dva posto biračke potpore nalazi se Živi zid (1.6%), slijede Pametno i IDS s po 1.5%.

Svi ostali su ispod 1.5%: Bandić Milan 365 (1.4), HSU i HNS s po 1.3% te, također izjednačeni, Hrvatski suverenisti i Stranka Ivana Pernara (1.1).

Glasni bez glasova

Na jedan posto ili ispod te magične granice političke su opcije koje predvode Mislav Kolakušić, Bruna Esih, Dalija Orešković, Anka Mrak Taritaš i Dario Hrebak.  

Broj neodlučnih birača i dalje se vrti oko 10%.  

KAKO STRANKE PROLAZE PO REGIJAMA

Dalmacija - neosvojiva utvrda

U četiri dalmatinske županije suvereno "vlada" HDZ. Našu bi stranku ondje zaokružilo više od 40% birača. SDP je izbor za njih dvostruko manje. Izborni prag prelazi još samo Most, a nadomak mu je Škorin Domovinski pokret.

U regiji koja bi obuhvaćala Primorsko-goransku i Istarsku županiju te senjsko primorje odnos je snaga otprilike - obrnut.

Suvereni i u Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj

Istok Hrvatske "drži" HDZ - u Slavoniji, Baranji i Srijemu osvajamo 38%. Na oko 20% glasova može računati SDP, a 15.6% je Škorinih.

Gornje tri stranke jedine prelaze prag i u izbornoj jedinici koja bi se prostirala od Like preko Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke do Karlovačke županije. Ondje HDZ osvaja iznad 40, SDP oko 28, a Škoro ispod 9% glasova. Izbornom pragu u ovoj regiji nitko više nije ni blizu.

U Zagrebu HDZ & Škoro koliko i SDP

U Zagrebu i okolici za SDP bi glasovalo malo više od 29, a za HDZ malo manje od 21% birača. Miroslav Škoro izbor je njih oko 8%. Stranka rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika prva ispod izbornog praga.

U Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji prvi je izbor SDP, drugi HDZ, a treći opet Škoro. Što je IDS-u Istra, to je HNS-u očito sjever Hrvatske. Ondje bi sa 7.3% ušao u Hrvatski sabor.

NAPOMENA

Istraživanje je za središnji Dnevnik HTV-a od 15. do 18. travnja provela agencija Promocija plus na uzorku od 1.400 ispitanika koji, navode, jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95%, uz statističku pogrešku od plus/minus 2.62%.

A A A