Vijesti
24. 4. 2020.

EUROPSKO VIJEĆE: Plenković predložio uspostavu zajedničkog EU modela za otvaranje granica & reaktivaciju turizma

Kurz, Merkel, Janša, Orban, Babiš… svi s kojima sam i prije razgovarao slažu se da trebamo naći rješenje koje će omogućiti da se turistička sezona donekle odvija. Dolazak stranih gostiju nije samo želja RH, već je i naša obveza kao predsjedateljice Europskom unijom otvoriti to važno pitanje - poručio je Andrej Plenković nakon samita 27 šefova država i vlada zemalja članica EU-a koji je održan putem video veze.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je na video konferenciji Europskog vijeća da izazove krize uzrokovane pandemijom COVID-19 možemo prevladati samo zajedništvom i solidarnošću svih država članica EU-a. 

Na Plenkovićevu inicijativu čelnici su se usuglasili da se Zagrebački sastanak na vrhu EU - Zapadni Balkan, s obzirom na epidemiološke okolnosti, održi u formi video-konferencije  6. svibnja, ali u punom sastavu svih država članica EU-a te 6 zemalja Zapadnog Balkana - navodi se u priopćenju iz Banskih dvora.

Odgovorno upravljanje krizom na nacionalnoj & EU razini

Hrvatska je rano prepoznala ozbiljnost situacije u vezi s koronavirusom te je kao predsjedavajuća Vijeća EU-a organizirala niz ministarskih video-konferencija država članica radi razmjene mišljenja u različitim područjima, posebno zdravstvu, te pronalaženja odgovarajućih rješenja za sve aspekte krize.

Plenković je na Europskom vijeću pozdravio napredak u zajedničkoj nabavi medicinske opreme, koja je ključna za nošenje s pandemijom i iznalaženje stalnog mehanizma nabavke radi osiguranja rastućih potreba.

Izvijestio je šefove država i vlada zemalja članica EU-a o mjerama ograničavanja na nacionalnoj razini, planu njihovog faznog ublažavanja, kao i o gospodarsko-socijalnim posljedicama krize nastale pandemijom koronavirusa na koju je hrvatska Vlada snažno odgovorila s ciljem zadržavanja radnih mjesta i potpore gospodarstvu.

Otvaranje granica za turiste

Zbog važnosti turizma za gospodarstva mnogih država članica, predsjednik Vlade je predložio zajedničke korake s ciljem da se, u skladu s epidemiološkim preporukama, otvore granice za turiste, o čemu će se uskoro razgovarati na Vijeću ministara turizma EU-a.

Cappelli: Razrađujemo prihvatljivi model dolaska čeških turista, ali i drugih. U lipnju kreću CRO kartice za domaće goste!

Na temu Plana oporavka i Višegodišnjeg financijskog okvira, založio se za revidirani sedmogodišnji europski proračun koji može odgovoriti na sve izazove krize i postati ključni instrument gospodarskog oporavka država članica, posebno u sljedećih nekoliko godina - zaključuje se u priopćenju Vlade RH.

INTERES TURISTA ZA HRVATSKU

Predsjednik Plenković je u izjavi za novinare podsjetio da je zadnjih dana razgovarao s više čelnika EU-a o mogućnostima uspostave zajedničkog europskog modela za otvaranje granica i reaktivaciju turizma:

- Kurz, Merkel, Janša, Orban, Babiš… svi s kojima sam i prije razgovarao slažu se da trebamo naći rješenje koje će omogućiti da se turistička sezona donekle odvija. Dolazak stranih gostiju nije samo želja RH, već je i naša obveza kao predsjedateljice Europskom unijom otvoriti to važno pitanje. Zašto ne bismo našli način da, primjerice, Slovenci dođu u Hrvatsku, a Hrvati u Sloveniju? 

GARI CAPPELLI: Prepoznati smo kao sigurna zemlja koja je zarazu stavila pod nadzor

Interes turista, ne samo čeških ili njemačkih, za dolazak u Hrvatsku pokazuje da smo prepoznati kao sigurna zemlja koja je zarazu stavila pod nadzor. Za razliku od drugih, naša je Vlada slušala struku i - radila. Sada nam se pozitivno vraća to što smo pravodobno uveli restriktivne zaštitne mjere. Stranci žele doći u RH jednostavno zato jer vide da je u nas zdravstvena situacija dobra. Stoga smo već razradili svaki detalj za reaktivaciju turizma. Iako se zbog nepredvidivosti virusa planovi mogu srušiti u 24 sata, prilični sam optimist. Naša je zadaća da sve kvalitetno pripremimo za ljetnu sezonu u ovim izmijenjenim okolnostima, svjesni da turizam više neće biti ono što je bio - barem dok se ne nađu lijek i cjepivo za COVID-19.

A A A