Vijesti
24. 4. 2020.

87.6% građana podržava zaštitne zdravstvene mjere, a 82.9% one gospodarske!

Aktivnosti koje su Vlada RH i Nacionalni stožer civilne zaštite poduzimali u borbi protiv epidemije i njenih negativnih ekonomskih posljedica uživaju plebiscitarnu potporu - pokazuje to HRT-ovo redovito mjesečno istraživanje HRejting.

Na pitanje o mjerama Stožera u sprečavanju epidemije, 87.6% ispitanih odgovorilo je da ih potpuno ili uglavnom podržava.

S druge strane - kako je donio HTV-ov središnji Dnevnik - zaštitne mjere uglavnom ili nikako ne podržava samo 11.8%, a 0.6% građana ne zna ili se ne može odlučiti.

Golema podrška i ekonomskim mjerama

Što se tiče paketa mjera naše Vlade za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu, čak 82.9% hrvatskih ljudi ih potpuno ili uglavnom podupire.

Nikako ili uglavnom ih ne podržava samo 12.5%. Ne zna ili se ne može odlučiti njih 4.6%.

Smjer zemlje - dobar!

Kakav je smjer zemlje u uvjetima epidemije?

Na to pitanje 64% ispitanika odgovorilo je da je smjer - dobar! Oko 26% pak da je pogrešan, a 10% se izjasnilo da ne zna.

Više od 2/3 za smanjenje plaća u javnom sektoru

Građanima je postavljeno i pitanje podržavaju li ili ne smanjenje plaća u državnim i javnim službama - bez zadiranja u primanja službama koje su angažirane u krizi (zdravstvo, policija, Hrvatska vojska, carina, vatrogasci…).

Više od dvije trećine građana, čak 70.9%, navelo je da potpuno ili uglavnom podržava smanjenje plaća. Njih 25.2% uglavnom ili nikako to ne podržava, a ne zna ili se ne može odlučiti 3.9%.

NAPOMENA

Agencija Promocija plus provela je istraživanje za HRT od 15. do 18. travnja (prije predstavljanja mjera za reaktivaciju gospodarskih i drugih djelatnosti) na uzorku od 1400 ispitanika - koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95%, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2.62%. 

A A A