Vijesti
24. 4. 2020.

4 ministra za 4 televizije: Pokrećemo gospodarstvo, no moramo ostati maksimalno oprezni!

Božinović (RTL): Ako se budemo pridržavali epidemioloških uputa, neće biti razloga za povratak na oštrije zaštitne mjere. Butković (Nova TV): Od ponedjeljka vraćamo javni prijevoz, od 11. svibnja zračne linije ZG-ST & ZG-DU. Ispočetka će se nositi maske, no bitno je da se krene. Cappelli (N1): Nikakvih pleksiglasa neće biti na terasama. Nemojmo stvarati nervozu. Ćorić (HTV): Nije tajna da smo spremni i na vraćanje restrikcija ako bude potrebe. Zdravlje je i dalje na 1. mjestu.

Potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite dr. sc. Davor Božinović (RTL). Ministar mora, prometa i infrastrukture & potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković (Nova TV). Ministar turizma Gari Cappelli (N1). Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić (HTV).

Četverac s kormilarom

4 člana naše Vlade gostovali su u informativnim emisijama na 4 nacionalne televizije nakon što je predsjednik Andrej Plenković predstavio mjere za pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti.

Ključ uspjeha - povjerenje & nastavak odgovornog ponašanja. Mjere za reaktivaciju gospodarstva odvijat će se u tri faze

Donosimo njihove ključne poruke:

BOŽINOVIĆ: Sve ovisi o nama samima!

Distanca, higijena, nošenje maski... Ako se svi skupa budemo pridržavali uputa epidemiološke struke, neće biti razloga za vraćanje na oštrije zaštitne mjere. Štoviše, ako zadržimo zarazu pod kontrolom, nije isključeno ni to da se propusnice ukinu 11. svibnja. Hrvatski građani su pokazali da shvaćaju kakvu opasnost COVID-19 nosi te računamo da će njihova svijest i u ovoj 2. fazi biti na visokoj razini.

Ovu bitku možemo dobiti samo svi zajedno - ako se i dalje ponašamo odgovorno. U interesu je svih da se život što više vrati u normalu. U slučaju, međutim, naglog porasta broja oboljelih - jer smo se odviše opustili i pomislili da je virus nestao - morat ćemo reagirati. Sve ovisi o nama samima!

BUTKOVIĆ: Ni karte ni cestarine neće poskupjeti!

Vjerujem da ulazimo u sigurnu luku. Postupno popuštamo zaštitne zdravstvene mjere, a obnavljamo gospodarske aktivnosti. Život će se polako vraćati u normalu. Od ponedjeljka vraćamo javni prijevoz, za dva tjedna i međužupanijski, od 11. svibnja zračne linije Zagreb-Split & Zagreb-Dubrovnik. Morat će se ispočetka nositi maske, no bitno je da se krene.

Karte neće poskupjeti, neće biti ni ljetnog povećanja cestarina od 10%. Štoviše, razmišljamo kako da se snize za hrvatske građane. Veliki infrastrukturni projekti poput Pelješkog mosta i Istarskog ipsilona idu dalje. Izbori? Po ne znam koji put ću ponoviti da o njima još nismo razgovarali.

CAPPELLI: Već se pripremamo za dolazak stranih gostiju!

EU čelnici iznimno su zainteresirani za hrvatsku inicijativu o otvaranju „imunoloških“ zračnih mostova i cestovnih koridora za turiste - koju je predsjednik Andrej Plenković predstavio jučer na Europskom vijeću. Detalje ćemo u ponedjeljak razmatrati na videokonferenciji europskih ministara turizma. Na naš Jadran ovog ljeta žele doći Austrijanci, Česi, Slovenci, Mađari, Nijemci… Mi se već pripremamo za njihov dolazak, svi strani gosti imat će e-propusnice.

A što se tiče ugostiteljskih objekata, mogu i našim sugrađanima poručiti da nikakvih pleksiglasa i sličnih pregrada na terasama neće biti. Važno je održavati razmak. Nemojmo komplicirati i bespotrebno stvarati nervozu.

ĆORIĆ: Ljudski životi i zdravlje i dalje su na prvom mjestu!

Popuštanje mjera nipošto ne znači da se možemo ponašati kao prije 4-5 tjedana, ono će ići postupno kako se epidemiološka situacija ne bi pogoršala zbog nekog prenagljenog poteza. Moramo biti krajnje oprezni - imamo primjere zemalja koje su nakon jako dobrih rezultata u 1. fazi doživjele veliku ekspanziju virusa zbog prebrze relaksacije mjera. Naša Vlada to ne kani dopustiti - ljudski životi i zdravlje na prvom su mjestu.

Šteta bi bilo poništiti dobar posao koji smo zajedno napravili - i država pravodobnom reakcijom i hrvatski građani visokom razinom odgovornosti. Nije nikakva tajna da smo spremni i na vraćanje restriktivnih mjera ako bude potrebe. Želimo cijelu priču s COVID-19 dovršiti na najbolji mogući način.

A A A