Vijesti
26. 4. 2020.

Započeli radovi na obnovi „Hrvatske kuće“ u Kotoru

Dobra vijest za našu nacionalnu manjinu u Crnoj Gori! U zgradi koja je u 19. stoljeću podignuta  u staroj jezgri Grada svetog Tripuna bit će Generalni konzulat RH, ali će u njoj prostor dobiti i ustanove i udruge hrvatske zajednice u Boki kotorskoj.

Radovi na obnovi buduće zgrade Generalnog konzulata Republike Hrvatske u starom dijelu Kotora započeli su ovog tjedna na temelju provedenog javnog natječaja. Renovacija, vrijedna 235.000 eura, trajat će četiri mjeseca, tako da je useljenje planirano za jesen ove godine.

Kulturno-povijesna baština

Generalni konzulat RH godinama je planirao obnovu i stavljanje u funkciju te zgrade, bivšeg Doma pomoraca, koja je već dvanaest godina u vlasništvu Hrvatske. Zgrada je podignuta u 19. stoljeću u staroj jezgri Grada svetog Tripuna, i kao takva dio je njegove prirodne i kulturno-povijesne baštine, upisane na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Brinemo o pravima i položaju naših sunarodnjaka u Crnoj Gori i Sloveniji & kontinuirano podupiremo hrvatsko iseljeništvo

Na dobrobit hrvatske zajednice

Osim što će obnovom zgrade Generalni konzulat RH dobiti primjeren prostor za rad, budući da su sadašnji iznajmljeni uredi krajnje neprikladni - a čime će se i uštedjeti na troškovima - u „Hrvatskoj kući“ prostor će dobiti i ustanove i udruge naše nacionalne manjine u Boki kotorskoj.

- Imovina Republike Hrvatske napokon će biti stavljena u funkciju, uz ostalo i na dobrobit hrvatske zajednice u Boki kotorskoj! - kazala je Jasminka Lončarević, generalna konzulica RH u Kotoru.

Brinemo o pravima i položaju naših sunarodnjaka u Crnoj Gori i Sloveniji & kontinuirano podupiremo hrvatsko iseljeništvo

https://www.hdz.hr/article/553/u-boki-kotorskoj-s-predstavnicima-hrvata-i-biskupom-janjicem-otvaramo-hrvatsku-kucu-u-sredistu-kotora

 

A A A