Vijesti
27. 4. 2020.

Mjere koje je Vlada poduzela polučile su odličan rezultat - O izborima kada to dopuste epidemiološke okolnosti!

(VIDEO) U Središnjici je putem video konferencije održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Andrej Plenković: „Na početku ove pandemije izabrali smo braniti ljudske živote. Kao društvo možemo biti izrazito zadovoljni načinom na koji smo spriječili širenje virusa. Što se tiče redovnih parlamentarnih izbora, ovo je izborna godina i u trenutku kada epidemiološke okolnosti to dopuste i kada se stvore nužni preduvjeti da svi mogu ravnopravno predstaviti svoje programe, onda ćemo donositi te odluke“.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Odgovore na pitanja novinara možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O UČINKOVITIM MJERAMA

Kao zemlja, kao društvo možemo biti izrazito zadovoljni načinom na koji smo spriječili širenje virusa. U kontekstu pandemije te epidemije koja je proglašena u Hrvatskoj, mislim da i sporiji rast zaraženih i - u usporedbi s drugim zemljama - mali broj naših sugrađana koji su nažalost preminuli, govori o tome da su mjere koje je ova Vlada poduzela polučile rezultat. Naše gospodarske i socijalne mjere koje smo do sada predstavili izrazito su dobro primljene. One su bile snažna potpora države hrvatskom gospodarstvu, privatnom sektoru, zaposlenicima… Kada usporedite brojeve nezaposlenih u drugim zemljama otkad traje pandemija, i tu možemo reći da je Hrvatska ostvarila odlične rezultate.

O POLITIČKOJ STABILNOSTI

Vlada je trenutno u trećoj godini i sedmom mjesecu svoga mandata. Naš cilj je bio da imamo političku stabilnost koja nam omogućuje reforme - to smo osigurali! Osigurali smo i gospodarski rast, društvenu solidarnost, jačanje međunarodnog položaja Hrvatske te sve ono što se tiče domovinske i nacionalne sigurnosti. Hrvatska je u odnosu na naše kapitalne prioritete sada bitno bolja no 2016. godine.

O IZBORIMA

Naša je želja da se izbori održe u ovoj izbornoj godini u trenutku kada epidemiološke okolnosti do dopuste. Danas je prvi dan popuštanja mjera, sukladno političkoj procjeni donosit ćemo odluke kada ćemo na izbore. U ovom trenutku nitko još, pa ni na tijelima HDZ-a, nije o tome detaljno raspravljao. Nisam razgovarao s predsjednikom Republike na tu temu. Vodite računa da je u biti parlamentarna većina ta koja će odlučiti u kojem će se trenutku raspustiti Hrvatski sabor. Sukladno Ustavu, predsjednik RH mora nakon toga u roku od 30 do 60 dana raspisati izbore.

Mi smo u izbornoj godini - bili izbori u lipnju, srpnju, kolovozu ili rujnu, to su male nijanse. Želim da osiguramo dobar trend, da smo u ovoj fazi pobijedili virus, da gospodarski najučinkovitije reaktiviramo zemlju. Manje je bitno koji će datum biti.

O KRITIKAMA OPORBE

Oporba očito ima puno razloga da bude nesretna, ja to razumijem. Ta ista oporba je puno puta željela srušiti Vladu, pokretala brojne inicijative izglasavanja nepovjerenja, interpelacije… Gotovo da nije bilo mjeseca kada nismo imali takvu inicijativu. Sada, kada se počelo govoriti o izborima u ovakvim političkim okolnostima - nakon što je većina hrvatskih građana vidjela kako se ova Vlada i osobito HDZ kao najodgovornija stranka u parlamentarnoj većini nosi s krupnim, životnim izazovima za hrvatsko društvo i kada potezi koje vučemo dobivaju podršku - očito ih to čini nezadovoljnima.

O ULOZI STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

Što se stožera tiče, njega je imenovala Vlada i u njemu sjede predstavnici resora. Teze o politiziranju rada stožera ne stoje. Tu su i stručnjaci, njihove preporuke imaju svoju glavu i rep. Nisu nikakva improvizacija, već popuštanje sukladno okolnostima.

A A A