Vijesti
30. 4. 2020.

SDP želi izbjeći izbore jer se boji rezultata - Zato nas i napadaju ovako ustrajno i agresivno!

(VIDEO) Gordan Jandroković za RTL Danas: O raspuštanju Hrvatskog sabora još nismo raspravljali, no ako epidemiološka situacija bude povoljna, mislim da je bolje izbore održati u srpnju, nego riskirati - kako predviđa struka - da najesen krene drugi val epidemije. U tom bismo slučaju vjerojatno morali u prosincu - kada istječe ustavni rok za izbore - produžiti mandat aktualnom saborskom sazivu, što se odlučuje dvotrećinskom većinom. I čini se da je upravo to SDP-ov plan - izbjeći održavanje izbora jer se boje njihovih rezultata i jer žele kroz tu dvotrećinsku većinu postati dio vlasti. Zato nas i napadaju ovako ustrajno i agresivno!

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a gostovao je u RTL-u Danas. S Jandrokovićem je razgovarala novinarka Damira Gregoret, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O IZBORIMA

Da bismo išli na izbore, moraju biti zadovoljena dva uvjeta: poštivanje ustavnog roka i povoljna epidemiološka situacija kako bi se oni održali na demokratski način. Moraju, naime, postojati uvjeti i razumna ograničenja koja će ih učiniti demokratskim, legalnim i legitimnim. Ako situacija bude takva da se izbori mogu održati u prvoj polovici ljeta, rekao bih u srpnju, onda bi ta odluka mogla biti donesena. Isto tako, ukoliko zaista bude točna procjena da će ujesen krenuti drugi val epidemije, onda bismo u prosincu - kada je ustavni rok za novi Sabor - mogli doći u situaciju da aktualni saziv produljuje svoj mandat, što se čini dvotrećinskom većinom. 

O SDP-ovu PLANU

Čini mi se da je SDP-ov plan - i to treba javno reći - upravo izbjeći održavanje izbora, jer se boje rezultata, i da u prosincu kao dio te dvotrećinske većine postanu dio vlasti. Čini mi se da zato ustrajno napadaju i agresivno žele izbjeći izbore! Ako će ovaj saziv produljiti sebi mandat i u 2021., kada ćemo morati donijeti mnogo zahtjevnih i teških odluka, imat ćemo Sabor koji neće imati legitimitet jer mu je mandat dulji od četiri godine. Dilema je održati izbore u uvjetima kada je epidemiološka situacija pod kontrolom ili se dovesti u situaciju da izbora uopće ne bude.

O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Što se tiče koalicijskih partnera, nismo razgovarali, ali vjerujem da svatko tko je razuman, tko želi da osim zdravlja imamo i demokratski izabran parlament, razmišlja na sličan način kao i mi. Nalazimo se samo nekoliko mjeseci do izbora i sada ih treba provesti u uvjetima koji će osigurati zdravlje građana. Mi smo vladajuća većina i imamo odgovornost. Onaj tko je dio nje vjerujem da se neće voditi uskim stranačkim interesima, nego će se voditi javnim dobrom, a to je da održimo izbore.

O EPIDEMIOLOŠKIM UVJETIMA

Naravno, zato i ne donosimo odluke dok epidemiološka situacija ne bude to dopuštala. Nitko ne očekuje masovne skupove, ali uz razumna ograničenja, vjerojatno će moći biti manji skupovi, videokonferencije i sve ostalo što ide uz izbornu kampanju. Bolje je tako, nego riskirati i ne održati izbore ujesen. 11. svibnja kreće treći krug mjera - pratit ćemo broj oboljelih. Ako on bude na ovoj razini, onda vjerujem da postoje realni i korektni uvjeti za izbornu kampanju.

O OTVARANJU IDEOLOŠKIH TEMA

Moj je dojam da posebno lijeva strana političkog spektra pokušava ponovno otvoriti ideološke teme. Čini se da je i predsjednik Milanović otišao na stranu lijevih kada je na neprimjeren način komentirao ploču hrvatskim braniteljima u Jasenovcu. Otvorio je temu koja nas vraća u neko bivše doba. Čini mi se da na ljevici odapinju strelice kada su u pitanju Crkva, rad nedjeljom... Mi od toga ne želimo raditi nikakve ideološke prijepore. Mislim da se radi o nečem normalnom, o nečemu što slijedi sve ostale epidemiološke mjere.

A A A