Vijesti
1. 5. 2020.

Posebno nam je važno to što Europska unija nudi partnerski odnos & veliku financijsku pomoć i Bosni i Hercegovini

Tomislav Sokol: RH će se uvijek zalagati za stabilnost zemalja u okruženju i nastavak njihovih EU integracija. To se posebno odnosi na BiH i tamošnje Hrvate. Potpora našem narodu bila je i bit će konkretna, a na daljnjem putu prema EU članstvu važno je osigurati, osim materijalne pomoći, i njegovu stvarnu ravnopravnost.

Naš zastupnik u Europskom parlamentu pozdravio je potez Europske komisije koja je najavila veliku financijsku omotnicu, vrijednu više od 3.3 milijarde eura, kao pomoć zemljama jugoistočne Europe u borbi za spašavanje života i gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa.

EU prepoznaje svoju odgovornost za JI Europu

Solidarnost je u Europi na djelu, a pomoć koju institucije Europske unije pružaju stvarna je i konkretna. To je u svom predstavljanju 3.3 milijarde eura vrijedne podrške potvrdila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je istaknula nužnost zajedništva, partnerskog odnosa i solidarnosti u borbi protiv zajedničkog neprijatelja - istaknuo je dr. sc. Tomislav Sokol:

- Pravodobna pomoć važan je preduvjet za uspješan izlazak iz ove izvanredne situacije u kojoj se svi nalazimo, i zemlje članice EU-a i one koje to tek žele postati. EU prepoznaje svoju odgovornost za zemlje jugoistočne Europe. Ovdje se ne radi o sitnim donacijama i „korona diplomaciji“, već o mobilizaciji velike količine novca za nama susjedne zemlje.

Potpora Hrvatima bila je i bit će konkretna

Sokol je dodao da je što brži izlazak zemalja jugoistočne Europe iz krize u posebnom interesu Hrvatske:

- RH će se uvijek zalagati za stabilnost zemalja u okruženju i nastavak njihovih europskih integracija. To se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu i tamošnje Hrvate. Oni su posebno pogođeni pandemijom i vjerujem da će im ova potpora omogućiti brži nastavak normalnih životnih aktivnosti.

Potpora našem narodu bila je i bit će konkretna, a na daljnjem putu prema članstvu u Europskoj uniji važno je osigurati, osim materijalne pomoći, i njegovu stvarnu ravnopravnost - zaključio je HDZ-ov europarlamentarac.

A A A