Vijesti
1. 5. 2020.

25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ - da se nikad ne zaboravi!

(VIDEO) Obilježavajući 25. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Bljesak, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković položili su vijenac državnog vrha i zapalili svijeće na Spomen-obilježju „Kristalna kocka vedrine“ u Okučanima. Na taj su način, kao i svake godine, odali počast poginulim hrvatskim braniteljima. Uz njih su bili i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomo Medved.

Prekretnički trenutak

Došli smo ovdje kako bismo zajedno odali počast onima koji su dali sve za hrvatsku slobodu. Oslobađanje zapadne Slavonije u proljeće 1995. godine bio je prekretnički trenutak koji je označio uvod u VRO Oluja. Zahvaljujući ministru Medvedu, upravo smo u našem mandatu uredili ovo spomen-obilježje. I nastavit ćemo na taj način obogaćivati sadržaj u Okučanima - poručio je predsjednik Plenković.

Operacija provedena u manje od 32 sata

Vojno-redarstvena operacija Bljesak započela je 1. svibnja 1995. u 05:30. Za manje od 32 sata oslobođeno je 500 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog državnog teritorija u zapadnoj Slavoniji. Neprijateljske srpske snage bile su razbijene po svim crtama bojišnice, a Hrvatska je cijelom svijetu pokazala da je sposobna u najkraćem mogućem roku isplanirati i provesti najsloženije vojne operacije.

42 poginula hrvatska branitelja

U toj su velikoj i slavnoj akciji život na Oltar Domovine položila 42 hrvatskih branitelja. Sjećamo ih se s neizmjernim ponosom, iskazujući im najdublje poštovanje. Put do slobode ispisan je njihovom nesebičnom žrtvom, a vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu temelj su moderne hrvatske države. Svim sudionicima Bljeska trajno smo zahvalni na hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti. Hrvatski branitelji i vaše obitelji, u našim ste mislima i molitvama!

A A A