Vijesti
4. 5. 2020.

Pomažući Hrvate u BiH tijekom pandemije iskazali smo odgovornost & solidarnost - i na to smo ponosni!

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i član Predsjedništva HDZ-a Zvonko Milas kazao je u intervjuu za Hinu da kritike potenciraju oni koji žele prikupiti sitne političke bodove. Pritom prešućuju da se radi o preraspodjeli sredstava koja su i prije u državnom proračunu određena za pomoć hrvatskom narodu u BiH.

Kako gledate na činjenicu da je dio hrvatske političke javnosti kritizirao odluku Vlade da za podmirenje dijela dospjelih obveza u svrhu suzbijanja Covida-19 osigura 43 milijuna kuna Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar?

Situacija u kojoj se svijet, zbog pandemije koronavirusa našao, nikog ne ostavlja ravnodušnim i u ovakvim posebnim okolnostima solidarnost, kao temeljna ljudska vrijednost, potrebnija je nego ikada. Republika Hrvatska oduvijek je bila solidarna sa susjednom i prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, osobito s našim hrvatskim narodom koji ondje živi. Tako je bilo tijekom Domovinskog rata, od samog stvaranja hrvatske države, kad smo svi bili kao jedan.

Hrvatska ima ustavnu obvezu štititi prava i interese hrvatskog naroda u drugim državama, jamčiti mu posebnu skrb i zaštitu. U suočavanju s izazovima pandemije koronavirusa, sredstvima koja smo osigurali i usmjerili prvenstveno zdravstvenim institucijama u dijelovima BiH gdje žive Hrvati kao konstitutivan narod, iskazali smo odgovornost, solidarnost i podršku - i na to možemo biti ponosni. Radi se o preraspodjeli sredstava koja su i ranije u državnom proračunu određena za pomoć Hrvatima u BiH. Kritike postoje, ali potencirane su od onih koji ovu nesretnu situaciju koriste kako bi prikupili sitne političke bodove. S druge strane, velik dio hrvatskih građana razumije i podržava ovu odluku.

Od tog iznosa tri su milijuna kuna uzeta s razdjela vašeg Ureda, hoće li to utjecati na ranije planirane projekte i koje?

Mogu reći da neće. Poznato vam je da Vlada svake godine pomaže realizaciju, za Hrvate u BiH, strateški važnih programa i projekata iz različitih područja života - obrazovanja, infrastrukture, kulture, zdravstva... Postoje planirana sredstava za tu namjenu. I njih smo dijelom sada ciljano upotrijebili preusmjeravanjem na ključne zdravstvene ustanove u BiH - od bolnica u Mostaru, Jajcu, Novoj Biloj i Orašju, do domova zdravlja u Odžaku, Žepču, Kiseljaku, Grudama.

Razumljivo je da je trenutno prioritet zaštita života i zdravlja ljudi. Ne možemo sa sigurnošću potvrditi kada će biti objavljen natječaj za provedbu planiranih projekata jer to ovisi o razvoju situacije. Važno je naglasiti kako ćemo u nadolazećem razdoblju puno više pažnje posvetiti projektima gospodarskog razvoja i otvaranju mogućnosti zapošljavanja što većeg broja ljudi, što će biti ključno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u BiH.

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa, sasvim sigurno će smanjiti iznose koje je država kroz proračun namijenila pojedinim resorima. Koji je iznos ove godine bio planiran za potrebe Hrvata izvan Hrvatske i za koliko bi on mogao biti smanjen?

Na pozicijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH država je ove godine planirala približno ista sredstva kao i ranijih godina, nešto više od 50 milijuna kuna. U prvom, i nedavnom drugom krugu ušteda, na pozicijama Središnjeg ureda uštede su iskazane u iznosu većem od 4 milijuna kuna i ponajviše se odnose na rashode planirane za plaće i doprinose, službena putovanja, radionice i seminare te pojedine računalne programe. Dio ušteda ostvaren je i na projektima koji su otkazani zbog globalnih razmjera pandemije, poput Hrvatskih svjetskih igara, koje su se trebale održati u srpnju u Zagrebu, te projekata Ljetna škola Domovina i Korijeni. O ukupnom iznosu smanjenja u ovom je trenutku teško govoriti jer će ovisiti o razvoju situacije s pandemijom.

Krize, pa i ova aktualna, u pravilu, najsnažnije pogađaju najranjivije dijelove društva poput pripadnika nacionalnih manjina. Jeste li u kontaktu s predstavnicima hrvatske manjine i kakve povratne informacije imate, posebno iz Srbije i s Kosova?

S posebnom pozornošću pratimo kako se pripadnici hrvatskih manjinskih zajednica u svih 12 europskih država suočavaju s novonastalom situacijom te smo u stalnom kontaktu i komunikaciji s njima. Budući da nema društvenih događanja i socijalni kontakti nisu dopušteni, u fokusu njihovog djelovanja je briga o starijim sunarodnjacima, a iznimno važna aktivnost koju provode skoro sve zajednice jest organiziranje online nastave na hrvatskom jeziku. U tome, kao i u mnogočemu drugome, vrlo su uspješni Hrvati u Srbiji koji u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) pripremaju nastavu na hrvatskom jeziku koja se emitira na 2. programu RTV Vojvodine.

Online nastava na hrvatskom jeziku organizira se i u hrvatskim školama u Mađarskoj i u Austriji, kao i drugdje, gdje god postoje učitelji hrvatskoga jezika. Kad govorimo o Hrvatima na Kosovu, moramo imati u vidu njihov osobito težak položaj i činjenicu da ih je ostalo svega 200-tinjak. Oni su uvijek bili i ostali okupljeni oko Katoličke crkve, tako je i danas. U razgovoru s don Matejom Palićem i našim Veleposlanstvom dogovaramo kako im možemo najučinkovitije pomoći.

Zagrebački potres oštetio je zgradu u kojoj ste imali sjedište. Gdje ste sada i kako ste organizirali rad? Hoće li to zaustaviti natječaje i projekte koji se raspisuju u ovom dijelu godine?

Zgrada Središnjeg državnog ureda na Trgu hrvatskih velikana u dva je navrata i dva brza pregleda statičara procijenjena neupotrebljivom. Ponajviše su nastradale radne prostorije, zidovi i stropovi, uništen je ili oštećen i veliki dio uredskog namještaja i opreme. Zahvaljujući dobroj suradnji s Ministarstvom državne imovine, uspjeli smo osigurati manji prostor u Palmotićevoj ulici u koji smo preselili najnužniju opremu i organizirali/osigurali uvjete za rad, sukladno uputama Ministarstva uprave. Otežani uvjeti rada, uzrokovani prvo pandemijom, a zatim i potresom, neće zaustaviti planirane djelatnosti, ali će razvoj situacije utjecati na provedbu programa i projekata. Trenutačno kraju privodimo tri aktualna javna natječaja i procedure vezane uz njih.

A A A