Vijesti
4. 5. 2020.

Hrvatska će u globalnoj borbi protiv koronavirusa sudjelovati s 3 milijuna eura i s više istraživačkih projekata

Uz 30-ak drugih šefova država i vlada, Andrej Plenković sudjelovao je putem video veze na Donatorskoj konferenciji za globalni odgovor na COVID-19 (Coronavirus Global Response), na kojoj je prvog dana prikupljeno 7.4 milijarde eura za financiranje istraživanja u dijagnostici i liječenju te na pronalasku cjepiva.

Konferenciju koja je okupila 50-ak država vodila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen - uz sudjelovanje predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i glavnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Razvoj, proizvodnja i pristup cjepivu

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je da je Hrvatska kroz Zakladu za znanost već raspisala natječaj „Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije" za dodjelu 14 milijuna kuna istraživačkim projektima.

Najavio je osiguranje dodatnih milijun eura za globalni odgovor na krizu. Sredstva će se namijeniti za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i pristupa cjepivu te bolju dijagnostiku i terapiju za COVID-19.

Podsjetio je u svom izlaganju na najstariju karantenu na svijetu, koja je ustanovljena u Dubrovniku prije više od šest stoljeća, kao i na hrvatsko iskustvo na području javnog zdravstva i ulogu dr. Andrije Štampara u osnivanju Svjetske zdravstvene organizacije.

Istraživanja u Splitu i Zagrebu

Kao područja na kojima Hrvatska također daje svoj doprinos globalnim naporima, naveo je recentna istraživanja na terapeutskom cjepivu na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.

Istaknuo je također da su hrvatski znanstvenici prije nekoliko tjedana na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ uspješno izolirali novi koronavirus SARS-CoV-2, što će zasigurno pridonijeti uspješnom uključivanju hrvatske znanstveno-istraživačke zajednice u globalne projekte.

Predsjednik Andrej Plenković također je podsjetio da će Hrvatska, kao zemlja koja predsjeda Vijećem Europske unije, nastaviti koordinirati mjere i aktivnosti Europske unije u nošenju s pandemijom koronavirusa.  

A A A