Vijesti
5. 5. 2020.

Zahvaljujući pravodobnim i ciljanim zaštitnim mjerama, stvoreni su preduvjeti za bržu reaktivaciju gospodarstva

Znanstveni savjet Vlade RH, koji okuplja istaknute hrvatske biomedicinske znanstvenike iz Domovine i inozemstva, ocijenio je na svom novom sastanku da su rezultati u suzbijanju epidemije koronavirusa vrlo dobri. „Uoči turističke sezonu imamo epidemiološku situaciju koja je među najboljima na Mediteranu, ako ne i najbolja“.

Bila je ovo prilika da na početku druge faze popuštanja zaštitnih mjera članovi Vlade čuju analize i procjene Znanstvenog savjeta o tome kako se Hrvatska nosi s pandemijom. Opća je ocjena da su mjere bile pravodobne i dobro ciljane te da su rezultati vrlo dobri, što se vidi i po broju novooboljelih, koji je već nekoliko dana jednoznamenkast - rekao je novinarima predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić nakon sastanka na kojem je, kao uvijek, sudjelovao i predsjednik Andrej Plenković.

Epidemiološka situacija najbolja na Mediteranu

- Važna je i ocjena da su mjere, koje su polučile dobar učinak u suzbijanju epidemije, stvorile preduvjete i pretpostavke za trajnije i održivije aktiviranje gospodarstva. Pred turističku sezonu imamo epidemiološku situaciju koja je, komparativno gledano, među najboljima na Mediteranu, ako ne i najbolja - dodao je Frka-Petešić.

Ministar Cappelli nakon videokonferencije ministara turizma: Dogovoreno donošenje protokola za putovanja na razini EU-a!

Razmjerno brza reaktivacija gospodarstva

Znanstveni savjet - koji sačinjavaju Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić i Zvonko Kusić - složio se da su rezultati dobri iz razloga što su poduzete mjere bile drastične, a to pruža i izvrsnu priliku da se zemlja reaktivira razmjerno brzo.

Da Hrvatska nije na vrijeme poduzela te mjere, današnja bi situacija bila daleko gora. To je temeljna poruka o kojoj su se složili svi članovi Znanstvenog savjeta. Svi smo iznimno zadovoljni i vrlo odgovornim ponašanjem građana, što je također pridonijelo dobrim rezultatima - poručio je bivši ministar znanosti i obrazovanja i forenzički genetičar Dragan Primorac:

- I dalje pratimo kretanja, svaki u svojem području, kako bismo pravodobno mogli savjetovati sve one koji skrbe o tome da Hrvatska ostane sigurna država. Dolazi ljetna turistička sezona, treba donijeti jasne odluke.

Validacija seroloških testova

Savjet je raspravljao - otkrio je Primorac - i o rezultatima usporavanja širenja virusa, koje je prvenstveno postignuto socijalnom distancom:

- Radimo intenzivno i razmjenjujemo podatke oko validacije seroloških testova, jedinih pravih testova koji će u konačnici pokazati tko je prebolio bolest. Hrvatska ni u jednoj mjeri, metodi ili postupku ne zaostaje za najrazvijenijim državama svijeta. Izvukli smo lekciju da je iznimno važno da imamo vlastite ljude koji mogu upravljati procesima.

Corona Global Response

Na sastanku se razgovaralo i o velikom svjetskom projektu "Global Response on the COVID-19", u kojem sudjeluje i Hrvatska.

Hrvatska će u globalnoj borbi protiv koronavirusa sudjelovati s 3 milijuna eura i s više istraživačkih projekata

PLENKOVIĆ: OSTANIMO DISCIPLINIRANI & ODGOVORNI!

I predsjednik Andrej Plenković u više se tweetova osvrnuo na sastanak Znanstvenog savjeta:

„Razmijenili smo mišljenja o daljnjoj prilagodbi te faznom popuštanju mjera i reaktivaciji gospodarstva. Zaključak je da je reakcija na COVID-19 bila pravodobna i cjelovita. Apeliramo na građane da ostanu disciplinirani i odgovorni. A ako to uspijemo, možemo ići u daljnje popuštanje.

Vezano uz turizam, naša politika je da s onim državama koje imaju sličnu epidemiološku sliku kao i Hrvatska istražimo na koji način možemo omogućiti dolazak turista i imati bolju turističku sezonu nego što je to izgledalo prije nekoliko tjedana“.

A A A