Vijesti
6. 5. 2020.

Plenković: Hrvatska je pokazala da se i usred pandemije zna strateški pozicionirati & artikulirati svoje vanjskopolitičke prioritete!

Čelnici 27 država članica EU-a usvojili su na sastanka na vrhu, koji se održao video-vezom, Zagrebačku deklaraciju kojom su potvrdili nedvosmislenu europsku perspektivu šest zemalja zapadnog Balkana. Nakon samita, zajedničku konferenciju za medije održali su Andrej Plenković, Ursula von der Leyen  i Charles Michel.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković: Jugoistok Europe nije zaboravljen!

EU stoji iza zemalja jugoistočne Europe, one nisu zaboravljene! Hrvatska kao najmlađa članica, koja je prolazila slični, dugi put, itekako zna što žele susjedne države, pri čemu posebno naglašavam da nam je u interesu da BiH, u kojoj bi svi konstitutivni narodi trebali biti stvarno ravnopravni, što prije stekne status kandidata.

Doista je za Hrvatsku bila povlastica biti domaćinom ovog sastanka na vrhu! Zagrebačka deklaracija važna je ostavština hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a! Iako nekim zemljama termin „proširenje“ ne sjeda najbolje, ovo je bio samit upravo o proširenju. Činjenice su činjenice.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen: Zapadni Balkan naš je prioritet

Zapadni Balkan je prioritet za EU i Komisiju, on pripada Europi! Ove zemlje naši su privilegirani partneri, za njih osjećamo odgovornost, zato im financijski i pomažemo kako bi pobijedile virus, ali i premostile gospodarske posljedice pandemije. Za napredovanje u pristupnim pregovorima, naravno, nužne su provedbe reformi koje su vezane za vladavinu prava & borbu protiv korupcije.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel: Privrženost JI Europi

Donijeli smo važne odluke koje dokazuju našu privrženost jugoistočnoj Europi. Tome u prilog govori i financijska podrška od 3.3 milijarde eura koju joj pružamo u borbi protiv COVID-19.

SNAŽNO PODRŽAVAMO REFORMSKE NAPORE!

Neposredno prije početka virtualnog samita, predsjednik Plenković novinarima je iznio hrvatska stajališta:

Posebna potpora BiH

Snažno podržavamo reformske napore država JI Europe. Otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom rezultat je ustrajnog diplomatskog i političkog angažmana Hrvatske, a BiH kao zemlja u kojoj su Hrvati konstitutivni narod ima našu posebnu potporu na europskom putu. Snažno podupiremo nužne strukturne reforme u toj prijateljskoj zemlji, ali i stvarnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda!

Veliki paket ekonomske pomoći

Hrvatska je ovom inicijativom, okupivši lidere 27 država članica EU-a i 6 zemalja zapadnog Balkana 20 godina nakon prvog Zagrebačkog sastanka na vrhu, pokazala da se i usred pandemije zna strateški pozicionirati & artikulirati svoje vanjskopolitičke prioritete. EU za zemlje u našem susjedstvu priprema veliki paket ekonomske pomoći, koji će pratiti izvješća o njihovom napretku, čime im šalje poruku podrške u borbi i protiv COVID-19 i za gospodarski oporavak.

A A A