Vijesti
7. 5. 2020.

Moramo ostati čvrsti i izdržati nekoliko mjeseci & onda krenuti sa snažnim rastom i vratiti se prijašnjim pozitivnim trendovima!

Otvarajući 229. sjednicu Vlade, Andrej Plenković je poručio da je rebalans proračuna nužan kako bi se osiguralo funkcioniranje države. „Moramo kompenzirati manjak prihoda od 23-25 mlrd. kuna, a da i ne navodim neplanirane rashode zbog mjera za očuvanje radnih mjesta. Srećom što smo ovu krizu dočekali financijski otporniji nego 2008. godine, a i hrvatsko gospodarstvo je znatno snažnije nego na početku našeg mandata“.

Obrativši se u uvodnom dijelu sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a uobičajeno se osvrnuo na aktualne teme u zadnjem tjednu.

Podsjetio je da je u tijeku Europski tjedan u kojem se obilježavaju dvije važne obljetnice - 75. obljetnica pobjede nad fašizmom, odnosno kraja II. svjetskog rata, te Dan Europe, odnosno 70. godina Schumanove deklaracije.

Snažna poruka podrške JI Europi

Naglasivši da se radi o važnim obljetnicama koje su utjecale na povijest Europe, čovječanstva i Hrvatske, dodao je da je Vlada svjesno i namjerno upravo u Europskom tjednu planirala održavanje Zagrebačkog sastanka na vrhu:

- Sa samita smo uputili smo vrlo snažnu poruku susjednim nam zemljama i unatoč okolnostima okupili sve lidere država članica Europske unije, čelnike europskih i financijskih institucija te državnike iz jugoistočne Europe. Hrvatska je pokazala da zna strateški artikulirati vlastite vanjskopolitičke interese, uklopiti ih u širu europsku politiku i vratiti temu proširenja ponovno na dnevni red EU-a.

Plenković: Hrvatska je pokazala da se i usred pandemije zna strateški pozicionirati & artikulirati svoje vanjskopolitičke prioritete!

Tri konkretne političke ostavštine #EU2020HR 

Kazao je da iza Hrvatske ostaju tri konkretne političke ostavštine u tom segmentu europskog projekta:

- Prvo, zahvaljujući prije svega našoj političkoj i diplomatskoj inicijativi, deblokirano je otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Drugo, imamo novu metodologiju pregovora, unaprijeđenu, s boljim kontroliranjem procesa. I treće, Zagrebačka deklaracija, koja će također ostati važna poruka nakon jučerašnjeg samita sastanka. Bilo bi dobro da takve sastanke na vrhu EU organizira svake dvije godine.

Odlazak predsjednika RH s obilježavanja je njegova odluka, ali naša je obveza da ostanemo jer smo uvijek poštovali žrtvu hrvatskih branitelja!

Uvijek ćemo poštovati žrtvu hrvatskih branitelja

Od prošlotjednih je aktivnosti potom izdvojio obilježavanje 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak. Naglasio je da se radi o prekretničkoj operaciji u Domovinskom ratu, uvertiri za Oluju i oslobađanje preostalih okupiranih teritorija:

- Još jednom u ime svih nas odajem počast poginulim braniteljima u toj operaciji, u kojoj je čak 51 hrvatski vojnik i policajac dao život za slobodu Hrvatske.

Zeleno svjetlo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji & Zagrebački samit - ostavština hrvatskog predsjedanja EU-om!

Odlazak predsjednika RH s obilježavanja je njegova odluka, ali naša je obveza da ostanemo jer smo uvijek poštovali žrtvu hrvatskih branitelja!

25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ - da se nikad ne zaboravi!

Nepokolebljiva zaštita digniteta Domovinskog rata

Sutradan 2. svibnja - nastavio je predsjednik Plenković - obilježena je obljetnica masakra u Borovu Selu, ubojstva 12 pripadnika specijalne policije iz Vinkovaca:

- To su važni događaji naše moderne povijesti i ova će se Vlada uvijek, s najvećim poštovanjem, prisjećati onih koji su za hrvatsku slobodu dali najviše. Čuvat ćemo dignitet Domovinskog rata kao temeljne vrijednosti suvremene i slobodne hrvatske države.

29. obljetnica: Vijenci i svijeće u spomen na 12 poginulih hrvatskih policajaca u Borovu Selu

Dok Vlada radi 24 sata dnevno i uspješno se bori protiv epidemije, Milanović se samo pojavi, napravi kaos i - otiđe!

Vatrogasci - i vi ste naši heroji!

U povodu Dana vatrogastva, Plenković se sastao na blagdan svetog Florijana s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice.

Podsjetio je da je u mandatu ove Vlade napravljen ogroman iskorak ne samo kroz sustav domovinske sigurnosti čija je jedna od sastavnica upravo vatrogastvo, nego i činjenicom da je Hrvatska vatrogasna zajednica uzdignuta na razinu središnjeg državnog ureda.

Nova obveznica po izrazito povoljnim uvjetima

Što se tiče gospodarskih tema, podsjetio je da je Ministarstvo financija prije nekoliko dana na domaćem tržištu kapitala izdalo novu, sedmogodišnju obveznicu u ukupnom iznosu od 1.445 milijarde eura, uz kamatnu stopu 0.75 posto:

- To su u ovim okolnostima izrazito povoljni uvjeti. Na taj način osiguravamo znatno financiranje potreba države u ovom trenutku.

Izrazito povoljna kamata za novu obveznicu, nastavljamo s planom nalaženja izvora financiranja u novim okolnostima

Dobre ekonomske prognoze …

U tom se kontekstu osvrnuo i na prognoze Europske komisije o hrvatskom BDP-u, koje su, naglasio je, čak i optimističnije od hrvatskih.

- Procjenjuju da će pad u ovoj godini iznositi 9.1 posto, dok smo mi sami procijenili 9.4 posto. Interesantno je i to da je njihova procjena rasta hrvatskog BDP-a u idućoj godini također optimističnija nego naša. Po njima će iznositi 7.5 posto, a mi smo prognozirali - 6.1 posto!

… zahvaljujući (i) međunarodnom financijskom ugledu

Napomenuo je da je Europska komisija u svom izvješću naglasila da je Hrvatska ovu krizu, u usporedbi s onom od prije 12 godina, gospodarski i financijski gledano dočekala na puno kvalitetniji i odgovorniji način:

- Imamo dobru reputaciju koja nam bitno pomaže u razgovorima s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija i agencija za kreditni rejting, pa će Hrvatska biti povoljnije gledana i tretirana u odnosu na moguće povećanje kamatnih stopa.

Valutni swap - signal povjerenja u stabilnost naše monetarne politike & ohrabrujuća poruka u borbi protiv koronavirusa!

Nužan je rebalans proračuna

Osvrnuo se i na rebalans Državnog proračuna, istaknuvši da ga nitko nije želio, no da je on u ovim novim okolnostima nastalim uslijed pandemije koronavirusa nužan kako bi se osiguralo financiranje svih aktivnosti u predstojećem razdoblju:

- Odlučili smo ostati na razini planiranih rashoda, tj. na 147.3 milijarde kuna. A kada je riječ o prihodima, s obzirom na okolnosti oni će pasti u odnosu na ono što smo planirali. Očekujemo da će biti na razini od 122 milijarde kuna. Naša je zadaća kompenzirati taj manjak i zbog toga se i odvijaju sve ove operacije na domaćim i stranim financijskim tržištima. Dobivat ćemo i pomoć i od Europske unije.

Snažni gospodarski oporavak

Po mom dubokom uvjerenju ova je kriza kratkotrajni šok. Sada moramo ostati čvrsti i izdržati ovih nekoliko mjeseci koji su pred nama kako bismo onda krenuli u snažan gospodarski oporavak, odnosno nastavili trendove koje smo na temelju zdravog rasta imali proteklih godina - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a. 

A A A