Vijesti
10. 5. 2020.

Ressler postao izvjestitelj o Fondu solidarnosti EU-a, iz kojeg države pogođene pandemijom & prirodnim katastrofama dobivaju bespovratnu pomoć

Izvjestitelj za mišljenje Odbora za proračun Europskog parlamenta o pregledu rada Fond solidarnosti Europske unije - puni je naziv dužnosti na koju je izabran naš zastupnik Karlo Ressler. Osim u slučajevima potresa, požara, poplava, oluja i suša, odnedavno države članice mogu od FSEU-a tražiti izravnu financijsku pomoć i za borbu protiv COVID-19.

Ressler će tako predvoditi izradu mišljenja o fondu iz kojeg članice EU-a koje se suočavaju s nepogodama velikih razmjera dobivaju izravnu financijsku potporu, i to u trenutku kada se mogućnost njegovog korištenja znatno proširila.

Saniranje posljedica potresa

Jedna od takvih prirodnih katastrofa bio je i potres u Zagrebu i Hrvatskom zagorju, a Vlada RH već je najavila da će za saniranje njegovih posljedica zatražiti bespovratna sredstva upravo od Fonda solidarnosti EU-a. Nakon podnošenja zahtjeva, Europska komisija predlaže iznos pomoći - koji još trebaju odobriti Europski parlament i Europsko vijeće.

- Obnova pogođenih dijelova glavnog grada Lijepe Naše i Krapinsko-zagorske županije bit će dugotrajna i imat će visoku cijenu. Stoga su financijska sredstva iz FSEU-a dragocjena! - istaknuo je naš europarlamentarac.

Što brže i jednostavnije dobivanje sredstava

Izvješće na kojem će raditi ima za cilj revidirati i unaprijediti primjenu Fonda solidarnosti Europske unije:

- Preispitat ćemo njegov dosadašnji rad i oblikovati konkretne smjernice kako bi europske države koje su pogođene prirodnim katastrofama i pandemijom što brže i jednostavnije dobile bespovratna sredstva. Konkretna, „opipljiva“ solidarnost u samom je temelju EU-a - zaključio je Karlo Ressler.   

DOSAD POMOĆ U VIŠE OD 60 PRIRODNIH KATASTROFA

Fond solidarnosti EU-a osnovan je 2002. nakon poplava u središnjoj Europi kako bi se omogućila pomoć u slučaju nepogoda velikih razmjera. Do sada se koristio za više od 60 prirodnih katastrofa, uključujući poplave, šumske požare, potrese, oluje i suše.

Ukupnu potporu u iznosu od oko 4 milijarde eura do sada su primile 24 europske zemlje, a među njima i Hrvatska u iznosu od 22.8 milijuna eura, najviše za velike poplave u Slavoniji.

A A A