Vijesti
11. 5. 2020.

Izbori? Na njih ćemo ići s čvrstim uvjerenjem u novu pobjedu & kvalitetnim programom na dobrobit Hrvatske i naših građana!

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, održane putem video konferencije, Andrej Plenković je izvijestio, kako je i sam objavio na Twitteru, o mjerama podrške građanima nakon potresa & 3. krugu reaktivacije gospodarstva. O datumu izbora nije se raspravljalo. Prije toga je pred Središnjicom odgovarao na pitanja novinara. Najviše ih se odnosilo na - izbore.

Odgovore predsjednika HDZ-a i Vlade RH na pitanja novinara uoči sjednice možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O RASPUŠTANJU SABORA

Parlamentarna većina donijet će odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora kada se za to steknu epidemiološki uvjeti. A čini se da se stječu. Potom će Državno izborno povjerenstvo, po logici stvari, konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo za sve zaštitne upute. O tom potom.

O POSTIGNUĆIMA NAŠE STRANKE & VLADE

Ući ćemo u izbore s nizom postignuća u ovom mandatu - gotovo četiri godine ostvarujemo ono što smo obećali. Ne samo da smo konsolidirali državu, ne samo da je danas stanje puno bolje nego prije nas, već smo i pokazali da se znamo nositi s velikim javnozdravstvenim izazovima i s golemim paketom gospodarskih i socijalnih mjera.

O NOVOJ POBJEDI

Po istraživanjima javnog mnijenja HDZ dobiva oko 30 posto podrške. Ići ćemo na izbore s čvrstim uvjerenjem u pobjedu, s kvalitetnim programom na dobrobit Hrvatske i naših građana. Kao predsjednik Vlade i HDZ-a želim da dobijemo novo većinsko povjerenje hrvatskih birača kako bismo Hrvatsku mogli voditi sljedeće četiri godine sa snažnim reformama - i da se što prije vratimo na onu ekonomsku razinu na kojoj smo bili prije dva mjeseca.

O IZBORNIM LISTAMA

Izborne liste? Sve će se znati kada dođu na dnevni red. Damir Krstičević? On je i dalje član našeg tima i Predsjedništva HDZ-a.

O POMOĆI OŠTEĆENIMA U POTRESU

U četvrtak će se na sjednici Vlade donijeti odluka da se svim našim sugrađanima koji ne mogu boraviti u svojim domovima uslijed šteta od potresa osiguraju sredstva za plaćanje najamnina. Mjera će pomoći onima koji su danas smješteni u Studenskom domu „Cvjetno naselje“ u Zagrebu da u roku od oko mjesec dana prijeđu u unajmljene stanove, za što će biti organiziran posebni natječaj.

O ZAKONU O OBNOVI

Mogu najaviti i da će Vlada RH već ovog tjedna pustiti u javnu raspravu Zakon o obnovi potresom pogođenih područja. Smatramo da taj zakon - s obzirom na nužnost njegove sveobuhvatnosti te dugotrajnost obnove - mora proći pravu, ozbiljnu, temeljitu raspravu.

A A A