Vijesti
13. 5. 2020.

Cilj je da faznim otpuštanjem mjera što je više moguće reaktiviramo hrvatsko gospodarstvo!

(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo prognozama Europske banke za obnovu i razvoj koje Hrvatskoj predviđaju manji pad BDP-a od onih Europske komisije i Vlade te nakon toga odmah i rast od 6 posto. „To znači da je Hrvatska ovu krizu dočekala puno otpornija u pogledu zdravlja javnih financija i spremnija nego što je bila ikada do sada“.

Uoči sjednice Užeg kabineta Vlade RH, predsjednik Plenković se u izjavi za medije osvrnuo na, kako je rekao, tri relevantne točke.

Izvješće ERBD-a

Prva je izvješće koje je o Hrvatskoj objavila Europska banka za obnovu i razvoj.

- Oni su prognozirali manji pad BDP-a nego što je to rekla i Europska komisija, a i dosta manje nego što smo mi sami u ovom trenutku procijenili. Isto tako ohrabruje njihova procjena rasta u 2021. Dakle, pad od 7 posto i odmah rast od 6 posto. To znači da i oni ocjenjuju da je Hrvatska ovu krizu, ovaj vanjski šok, dočekala puno otpornija u pogledu zdravlja javnih financija i spremnija nego što je to bilo bilo kada do sada.

Ministri turizma EU-a uskoro o operativnoj provedbi prijedloga Europske komisije

Osvrnuo se potom i na drugu posebno važnu temu, a to su dokumenti koje je danas usvojila Europska komisija, a odnose se na područje turizma i prometa.

Podsjetio je da je upravo na inicijativu Hrvatske i njegovu osobnu na Europskom vijeću otvorena rasprava o činjenici da veliki broj članica Europske unije imaju snažan utjecaj upravo u domeni turizma što se tiče grana industrije koje su im bitne.

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo time što je Europska komisija izašla s nekoliko dokumenata koji su prijedlozi državama članicama što raditi u kontekstu slabljenja pandemije na globalnoj razini i vrlo kvalitetnih rezultata brojnih zemalja u suzbijanju epidemije na nacionalnoj razini. Najavio je da će ministar Cappelli organizirati novi sastanak ministara turizma kako bi se dogovorili o operativnoj provedbi tih dokumenata.

- S aspekta Hrvatske važno je da s faznim otpuštanjem mjera idemo prema cilju da što je više moguće u punini reaktiviramo hrvatsko gospodarstvo.

Zakon o obnovi Zagreba izrazito bitan i kompleksan - zahtijeva cjelovit pristup

Treća tema je zakon o obnovi grada Zagreba nakon potresa. Predsjednik Plenković kazao je da će taj Zakon krenuti u javnu raspravu danas popodne ili najkasnije sutra ujutro.

- Naš je cilj da taj zakon, s obzirom na njegov značaj, prođe normalnu, ozbiljnu i cjelovitu javnu raspravu, koja će biti otvorena za sugestije koje mogu poboljšati njegov sadržaj.

Kroz rebalans proračuna osigurano je ukupno 141 milijun kuna, a riječ je o sredstvima za sanaciju krovišta, zidova, dimnjaka i sufinanciranje novih bojlera. Uz to, za sve one koji su trenutno van svojih stanova i kuća osigurat će se plaćanja najamnine do trenutka dok se njihova nekretnina ne popravi i dovede u funkciju stanovanja.

Istodobno, najavio je predsjednik Vlade i HDZ-a, radit će se na pripremi cjelovitog zahtijeva za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti koja će omogućiti dodatne financijske kapacitete za pomoć građanima.

Naglasio je da se radi o izrazito bitnom zakonu, kompleksne materije, koji zahtjeva cjelovit pristup.

- Želimo da su zakoni koje donosimo kvalitetni i da su tu da budu okvir za djelovanje za dulji rok, a ne da se u kratkom roku donose zakoni koji možda ne bi bili dovoljno dobri. I zato smo u dogovoru s Gradom Zagrebom i gradonačelnikom osobno odlučili ići u ovu proceduru.

Vladajuća većina razgovarat će o datumu raspuštanja Sabora

Što se tiče datuma raspuštanja Hrvatskoga sabora, predsjednik Plenković kazao je da će se sutra sastati predstavnici vladajuće većine te da će razgovarati i o toj temi.

- Hrvatska je jako dobro vodila bitku protiv COVID-a 19. Mogu reći da smo pobijedili u ovoj fazi pandemije kad uspoređujemo sebe s drugim zemljama. Naša javnozdravstvena slika u ovom trenutku je izrazito dobra. Vrlo mali broj novo zaraženih, uglavnom jednoznamenkasti brojevi, tu i tamo neko mikrožarište koje se brzo sanira. Zdravstveni kapaciteti su u stanju da mogu podnijeti i puno veći broj zaraženih nego što je ovaj. Zdravstvene i zaštitne opreme imamo dovoljno. Prema tome, nema niti jednoga elementa u ovom trenutku koji nam ne bi dao za pravo da nastavimo s opuštanjem restriktivnih mjera koje su postojale, da reaktiviramo gospodarstvo.

Našim smo odlukama iz ožujka i travnja - dodaje Plenković - snažno, ali zaista masivno, podržali privatni sektor. Premostili smo to razdoblje mjeseca travnja koje je bilo u kompletnom lockdownu. I sada smo u situaciji da procijenimo, zajedno s našim partnerima, kada je trenutak da idemo po novo većinsko povjerenje hrvatskih birača i nakon toga s obnovljenim demokratskim mandatom naših sugrađana rješavamo probleme i brzo se konsolidiramo i vratimo na razinu rasta, zdravih javnih financija i svih onih pozitivnih postignuća koje smo imali u protekle četiri

A A A