Vijesti
15. 5. 2020.

U stranci se osjeća pobjednički duh - Nakon uspješnog mandata i borbe protiv koronavirusa, HDZ ide po još jednu pobjedu!

(VIDEO) Ključne odluke bile su vezane za odluku parlamentarne većine da se Saboru predloži njegovo raspuštanje u ponedjeljak te za inicijalne pripreme HDZ-a za parlamentarne izbore. Spremni smo za bilo koji od četiri moguća termina koja su na raspolaganju u ustavnome roku. Želimo obnoviti povjerenje hrvatskih birača i krenuti na put ekonomskog oporavka Hrvatske! - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon završetka zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici.

Izjavu predsjednika Plenkovića, kao i odgovore na pitanja novinara nakon sjednice možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O SJEDNICI

Ključne odluke bile su vezane za odluku parlamentarne većine da se Saboru predloži njegovo raspuštanje u ponedjeljak te prve inicijalne pripreme HDZ-a za parlamentarne izbore. Spremni smo za bilo koji od četiri moguća termina koja su na raspolaganju u ustavnome roku.

O IZBORIMA

Što se tiče angažmana svih sastavnica stranke, osjeća se i želja i pobjednički duh. Nakon vrlo kvalitetno odrađenoga mandata i nakon vrlo uspješne borbe protiv pandemije koronavirusa te nakon snažnih gospodarskih mjera, želimo obnoviti povjerenje hrvatskih birača i krenuti na put ekonomskog oporavka Hrvatske.

O MILANOVIĆEVOJ IZJAVI O BLEIBURGU

Nisam imao vremena slušati što je on kazao. Mislim da ste svi imali priliku čuti moj govor na sjednici Vlade. On izražava ne samo moj osobni stav, nego stav Vlade RH i HDZ-a o bolnim temama hrvatskoga naroda, o borbi protiv totalitarizama. Na tom se tragu treba graditi i politika pomirbe, ali i budućnost hrvatskoga društva.

Staloženim pogledom na prošlost i s optimizmom prema budućnosti gradit ćemo još bolju Hrvatsku!

O ZAKONU O OBNOVI GRADA ZAGREBA

To je važan zakon na temelju kojega moramo stvoriti pravni okvir za obnovu Grada Zagreba nakon potresa, kao i dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Puno smo radili na njemu. Hvala svima koji su sudjelovali. Sada očekujemo cjelovitu javnu raspravu i siguran sam da ćemo nakon izbora usvojiti taj zakon u Hrvatskom saboru. Na moju inicijativu donijeli smo zaključak da se plaća najamnina svima koji nisu u mogućnosti živjeti u svojim kućama ili stanovima.

O ŠKORINOJ IZJAVI O „ABDIKACIJI“

Ne znam što je mislio pod time. Abdikacija se obično koristi kada je riječ o kraljevima i carevima, nemam baš osjećaj da se tako ponašamo. Mi smo sada ne samo u izbornoj godini, nego i 3,5 mjeseca prije isteka punog četverogodišnjeg roka od zadnjih parlamentarnih izbora. Procijenili smo da je sada, s obzirom na sve okolnosti, primjeren trenutak da na demokratski način i s jednakim šansama svi hrvatski građani izađu na birališta i daju povjerenje onima za koje smatraju da će svojim znanjem, iskustvom i programom najbolje izvući zemlju na put oporavka.  

O POPULISTIMA

Mislim da hrvatski birači izrazito vide te razlike. Vide raznorazne aktere koji na trenutak postanu popularni obećanjima kako će riješiti sve probleme, ali vrlo brzo nestanu sa scene. A oni koji su ozbiljni i odgovorni, koji rade za Hrvatsku ne odlaze u Bruxelles ili negdje drugdje. Sve će se to vidjeti i na ovim izborima - HDZ ide po pobjedu!

O BORBI PROTIV EPIDEMIJE

Znam samo da je danas jedan novozaraženi. Ako imate danima jednog novozaraženog ili jedoznamenkasti broj, možemo zaključiti da smo pobijedili u prvom poluvremenu.

A A A