Vijesti
20. 5. 2020.

Ugrožavanje slobode vjere u BiH & nasrtaji na Katoličku crkvu zahtijevaju dodatnu reakciju!

(VIDEO) Naša eurozastupnica Željana Zovko postavila je EU povjereniku za susjedstvo i proširenje pitanje o ozbiljnim prijetnjama koje su upućene kardinalu Vinku Puljiću zbog svete mise za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta u Sarajevu. Bjesomučnim napadima bila su dovedena u pitanje prava katolika i Hrvata u BiH na vjersku slobodu i kulturu sjećanja.

Članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta na razmjeni mišljenja s povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem razgovarali su, među ostalim, o Izvješću o Istočnom partnerstvu (koje je u utorak usvojio EP) te pomoći Europske unije zemljama iz susjedstva u suzbijanju pandemije.

Napredak u istočnom susjedstvu

Naša zastupnica i zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) za vanjske poslove Željana Zovko naglasila je da se nadolazećim sastankom na vrhu obilježava 10. obljetnica programa Istočnog partnerstva.

Također je ukazala na važne poruke koju ovo Izvješće šalje regiji - da Europski parlament prepoznaje i cijeni postignuti napredak, ali i da ukazuje na otvorena pitanja i izazove s kojima se istočno susjedstvo još uvijek suočava.

Medijska haranga & ozbiljne prijetnje

Neovisno o temi Istočnog partnerstva, Zovko je povjereniku Varhelyiju postavila pitanje hoće li Europska komisija i službeno reagirati na ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Vinku Puljiću, vrhbosanskom nadbiskupu, koji je zbog održavanja svete mise za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta u sarajevskoj katedrali prošle subote bio žrtva medijske harange.

Tim bjesomučnim nasrtajima duboko su ugrožena prava katolika i Hrvata u BiH na vjersku slobodu i kulturu sjećanja.

EPP-ovo pismo podrške kardinalu Vinku Puljiću

Kultura povijesnog sjećanja

Zovko je podsjetila kolege zastupnike da je Europski parlament u rujnu 2019. usvojio Rezoluciju o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, kojom se osuđuju - sukladno općecivilizacijskim vrijednostima - svi zločini svih totalitarnih režima, pa tako i onoga komunističkog. Pogledajmo!

A A A