Vijesti
27. 5. 2020.

Hrvatskoj 10 milijardi eura za gospodarski oporavak nakon korona krize! Možemo biti vrlo zadovoljni!

Andrej Plenković: Prema prijedlogu Europske komisije, za RH je iz novoga financijskog instrumenta "EU sljedeće generacije" predviđeno čak 7.3 milijardi € bespovratnih sredstava, a 2.7 milijardi € kroz povoljne zajmove! Ova izdašna sredstva najbolje pokazuju koliko je važno to što smo članica Europske unije, a i to što imamo kvalitetnu komunikaciju s EU institucijama!

Hrvatska može biti vrlo zadovoljna planom gospodarskog oporavka EU-a, koji je izradila Europska komisija! - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na konferenciji za medije u Banskim dvorima:

- Posljedice ove krize su bez presedana i u njoj se pokazuje koliko su važni europsko zajedništvo i solidarnost te snažno vodstvo. Za sve one koji u to sumnjaju, ova izdašna sredstva namijenjena Hrvatskoj dokaz su koliko je dobro biti članicom Europske unije! A već je Pelješki most, za čiju je izgradnju Vlada RH osigurala 357 milijuna eura bespovratnih sredstava, bio dobar primjer benefita koj crpimo iz EU proračuna.

Prema planu pod nazivom "EU sljedeće generacije", 750 milijardi eura ide na potpore članicama EU-a.

- Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi eura, od čega su 7.3 milijarde bespovratna sredstva, a 2.65 milijarde su zajmovi po povoljnim uvjetima. Riječ je o novcu namijenjenom oporavku hrvatskog gospodarstva u iduće četiri godine. Ovo je golema potpora Hrvatskoj za što brži i kvalitetniji izlazak iz krize! - dodao je Andrej Plenković.

Golema potpora oporavku Lijepe Naše

Najavio je da će Komisija predložiti Višegodišnji financijski okvir u kojem će alokacija za Hrvatsku, neovisno o sredstvima iz „Next Generation EU“, biti „znatno bolja i izdašnija“ od prijedloga koji je bio na stolu u veljači:

- To je rezultat našega kvalitetnog komuniciranja s europskim institucijama. Želim javnosti ponoviti da u vremenu krize možemo još bolje uvidjeti prednosti članstva u EU-u i činjenicu koliko nam europska sredstva pomažu da što brže osiguramo gospodarski oporavak Lijepe Naše. Idućih dana Vlada RH detaljno će iznijeti koliko je točno sredstava predviđeno za pojedine sektore.

Na pitanje vjeruje li da će sve države članice EU-a na Europskom vijeću dati suglasnost na prijedlog Europske komisije, Plenković je odgovorio potvrdno:

- Već je to otprije testirano. Bespovratna sredstva ići će uobičajenom procedurom, a zajmovi, ovisno o potrebama, bit će povoljniji jer se odobravaju na razini EU-a, a ne za svaku državu pojedinačno.

Također, izrazio je uvjerenje da će pomoć EU-a dodatno ojačati i financijsku reputaciju Hrvatske pred međunarodnim institucijama.

Očuvanje zaposlenosti & snažni gospodarski rast

Instrument Europske komisije, podcrtao je predsjednik Plenković, predstavlja dodatni novac, ekstra novac, uz onaj na koji računamo iz europskog proračuna. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, naime, najavila je da će za alociranje predložiti i 1.100 milijardi eura u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira (7-godišnjeg europskog proračuna):

- Golemi je to signal i za hrvatsko gospodarstvo i za investicije i za uopće gledanje na budućnost u puno pozitivnijem ozračju nego što bi to bilo bez ovakvoga financijskog instrumenta.

Uz izdašna sredstva koja smo sami izdvojili za isplatu plaća i očuvanje radnih mjesta, s ovakvim ćemo instrumentom i lakše zadržati zaposlenost i brže osigurati ono što su i prognozirale Europska komisija i Europska banka za obnovu i razvoj, a to je snažni gospodarski rast Hrvatske 2021. godine! - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A