Vijesti
28. 5. 2020.

Hrvatskoj u idućih 7 godina dvostruko više novca iz Europske unije nego dosad! Najbolji je to dokaz koristi EU članstva!

Andrej Plenković na 232. sjednici Vlade: Za gospodarski oporavak i razvoj dobit ćemo više od 150 milijardi kuna. Nisu ta silna sredstva „slučajna“, ona su plod pregovora s Europskom komisijom i našeg angažmana. Uz izdašne nacionalne mjere za očuvanje radnih mjesta - kakve je malo koja zemlja imala u ovoj krizi! - ta golema pomoć će nam itekako koristiti da ispunimo glavni cilj, a to je snažni rast! Iz ovog je jasno da svi koji se protive EU-u padaju na ispitu. Nitko drugi na svijetu ne bi nam bio voljan dati toliki novac!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH I HDZ-a osvrnuo se na više aktualnih tema. Još je jednom čestitao svim pripadnicama i pripadnicima HV-a Dan Hrvatske vojske i Dan kopnene vojske:

- Danas se s ponosom prisjećamo dana kada je prije točno 29 godina održana smotra prvih postrojbi Zbora narodne garde na Zagrebovu stadionu u Kranjčevićevoj, koje su podnijele prijavak prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku dr. Franji Tuđmanu. Taj povijesni čin označio je osnivanje Oružanih snaga RH.

Vratili smo dostojanstvo hrvatskom vojniku & 30. svibnja!

Jučer je tim povodom, dodao je, otvoren veliki smještajni objekt „Vukovar“ za potrebe polaznika i profesora Hrvatskog vojnog učilišta - budućeg Sveučilišta obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“. Zahvalivši bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću na njegovom doprinosu tom projektu, istaknuo je da se radi o nastavku Vladine politike podizanja standarda u Hrvatskoj vojsci.

Hrvatsku vojsku vratili smo hrvatskom narodu, vratili smo je u Vukovar, u Pulu, Sinj, Varaždin i Ploče!

Osvrnuo se i na Dan državnosti, koji će se ponovno obilježavati 30. svibnja, naglasivši da se radi o velikom danu, danu konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora - prije 30 godina:

- Hrvatskom su narodu taj datum bili oduzeli, mi smo ga vratili.

Dan državnosti - 30. svibnja! 18. studenog - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata & Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje!

EU paket za Hrvatsku - gotovo 20% našeg BDP-a

Govoreći o planu pod nazivom "EU sljedeće generacije", koji je Europska komisija predstavila u srijedu, premijer Plenković je kazao da je riječ o izrazito važnom dokumentu za gospodarski oporavak Hrvatske, koji je plod intenzivnih konzultacija naše Vlade s EK.

Hrvatskoj 10 milijardi eura za gospodarski oporavak nakon korona krize! Možemo biti vrlo zadovoljni!

Tim dokumentom planirano je 750 milijardi eura potpore članicama za poticanje oporavka nakon pandemije Covida-19, pri čemu je za Hrvatsku predviđeno 10.013 milijardi eura, od čega su 7.36 milijarde eura bespovratna sredstva, što je gotovo 55 milijardi kuna, a 2.65 milijardi eura (odnosno 20 milijardi kuna) kroz moguće zajmove:

- Ukupno je to oko 75 milijardi kuna, riječ je o iznosu koji doseže gotovo 20 posto hrvatskoga BDP-a. Taj silni novac nipošto nije „slučajan“, to je rezultat angažmana naše Vlade.

Duplo više europskih sredstava

Osim toga, najavio je predsjednik Vlade RH I HDZ-a, Hrvatska će i u novom Višegodišnjem financijskom okviru (dugoročnom EU proračunu) imati na raspolaganju više sredstava nego u dosadašnjoj omotnici:

- Dakle, u idućih 7 godina ukupno ćemo dobiti preko 150 milijardi kuna iz EU - što je duplo više novca nego u razdoblju 2014-2020! Uz izdašne nacionalne mjere za očuvanje radnih mjesta - kakve je malo koja zemlja imala u ovoj krizi! - ta golema europska sredstva itekako će nam pomoći da ispunimo svoj glavni cilj, a to je snažni gospodarski rast Hrvatske!

Iz ovih je činjenica jasno - nastavio je - da svi oni koji se protive našem članstvu u EU-u padaju na ispitu.

- Na muci se poznaju junaci, evo ih, tu su. Nema nijedne druge organizacije na svijetu koja bi nam bila voljna dati toliki novac! I zato je članstvo dobro i zato je jako dobro da idemo u dublju integraciju.

Roditeljima njegovateljima dižemo naknadu na 4.000 kn

Od točaka koje su na današnjoj sjednici Vlade, tri je izdvojio kao vrlo važne.

Prva je Uredba o izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi, a premijer Plenković pojasnio je da je riječ o roditeljima njegovateljima kojima će se naknada podići s 2.500 na 4.000 kuna.

Druga je izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koja, s obzirom na okolnosti s kojima smo suočeni, omogućuje učenicima od 1. do 4. razreda da nema straha od ponavljanja, a starijima se povećava mogućnost popravnog roka sa sadašnjih dva predmeta na četiri.

Otvaramo se za turizam

Treća važna točka je plan o izmjeni odluke o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, s obzirom na sjajne rezultate Nacionalnog stožera civilne zaštite:  

- Otvaramo se za turizam, i to bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku. Poboljšanjem situacije širit ćemo skupinu zemalja iz kojih će turisti moći dolaziti u Hrvatsku.

Vlada čini sve da građanima omogući dostojanstven život nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu

Na kraju se predsjednik Plenković osvrnuo i na aktivnosti u obnovi Zagreba nakon potresa. Izvijestio je da je na Vladin javni poziv zaprimljeno 130 zahtjeva za financiranje najamnine:

- Zahtjevi su u obradi, a već će sutra biti deset konkretnih rješenja za ljude koji su bili privremeno smješteni u Studentskom domu Cvjetno naselje. 

Za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu i okolici, svi članovi Vlade dali svoje plaće za ožujak, a HDZ uplatio 1,1 mil. kn!

A A A