Vijesti
30. 5. 2020.

DAN DRŽAVNOSTI: Ponosni smo što smo vratili 30. svibnja!

Andrej Plenković: Ključne datume suvremene povijesti stavili smo na svoje mjesto! Hrvatski narod gaji emocije za 30. svibnja i respektira simbole svoje države. Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i inozemstvu & našim građanima još jednom čestitam Dan državnosti! Gordan Jandroković: Ne kanimo se na svaku obljetnicu baviti Milanovićem, svako obilježavanje pretvarati u polemiku s njim. Posve je opravdano Dan državnosti slaviti 30. svibnja - nadam se da će s vremenom i on progledati.

Na Dan državnosti izaslanstvo Republike Hrvatske položilo je vijence i zapalilo svijeće na Krematoriju na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata i potom na zagrebačkom groblju Mirogoju - kod Zida boli i Središnjeg križa & na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne Hrvatske dr. Franje Tuđmana, gdje je vijenac položilo i izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Marijom Kapulicom. 

Nakon Mirogoja, Njegova Uzoritost kardinal Josip Bozanić, metropolit i nadbiskup zagrebački, predvodio je u Crkvi sv. Blaža svetu misu za Domovinu.

Milanovićeve nove provokacije

Nažalost, Zoran Milanović imao je opet potrebu prirediti „show“. Ustvrdio je da 30. svibnja nije Dan državnosti i da se radi o „malom privatluku“ jedne stranke i „predizbornom skupu HDZ-a“. Također, zajednički državni vijenac nije došao položiti na grob dr. Franje Tuđmana, a nije se pojavio ni na svetoj misi za Domovinu.

Donosimo sažetke izjava/reakcija predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića & predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordan Jandroković:

PLENKOVIĆ: Moramo respektirati simbole hrvatske države!

Loše je da predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Hrvatski sabor. Žao mi je zbog toga. Jako dobro znamo da je Račanova vlada 2001. promijenila Dan državnosti i stavila ga 25. lipnja. To je važan datum, ali je 30. svibnja početak, ključni dan u razdoblju između 1990. i 1992. kada su se donosile sve bitne odluke za našu samostalnost, neovisnost i slobodu. Ponosan sam da sam predsjednik hrvatske Vlade koja je vratila Dan državnosti na 30. svibnja!

Nadam se da će Milanović tijekom svog mandata promijeniti stajalište. Ja sam predsjednik Vlade i HDZ-a, čovjek na čiju se inicijativu promijenio Dan državnosti, a Milanović je druga i osoba i institucija, pitajte njega zašto se tako ponaša.

Hrvati gaje duboke emocije za 30. svibnja

30. obljetnica konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora pravi je trenutak da ključne datume naše suvremene povijesti stavimo na svoje mjesto.

Hrvatski narod gaji duboke emocije za 30. svibnja, moramo respektirati simbole hrvatske države i ključne trenutke njene povijesti. Svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i inozemstvu & svim hrvatskim građanima još jednom čestitam Dan državnosti! 

JANDROKOVIĆ: Ne kanimo se na svaku obljetnicu baviti Milanovićem!

S ponosom se prisjećamo hrvatskih branitelja i predsjednika Franje Tuđmana! 30. svibnja označio je početak borbe za samostalnost i slobodu, za suverenu i neovisnu Hrvatsku i posve je opravdano Dan državnosti slaviti na taj datum.

Milanovićem se ne kanim baviti. Ne želim svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto važno obilježavamo ili slavimo pretvarati u polemiku s njim. Nadam se da će s vremenom i predsjednik Republike, sukladno zakonu, na odgovarajući način prihvatiti obilježavanje ovog povijesnog datuma.

„Predsjednik svih građana“

Pitate me vodi li Milanović kampanju za parlamentarne izbore umjesto SDP-a? Naši politički suparnici su stranke koje bi željele doći na mjesto HDZ-a. Ali, neće uspjeti, a predsjednik RH treba biti predsjednik svih hrvatskih građana.

VELIKA SMJENA STRAŽE

Obilježavanje Dana državnosti nastavljeno je svečanom ceremonijom Velike smjene straže i prigodnim glazbenim programom na Trgu svetog Marka. Ni ondje se nije pojavio Zoran Milanović.

Političke uzvanike i okupljene građane u svečanost su uveli preleti dva MIG-a iznad Zagreba i 30 plotuna ispaljenih s Medvedgrada - koji su se mogli pratiti na video-zidu postavljenom na Trgu sv. Marka. Video-porukom Dan državnosti čestitali su i pripadnici HV-a.

Program obilježavanje završit će u subotu navečer svečanim koncertom ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

A A A