Vijesti
31. 5. 2020.

Rekonstrukcijom Rotora europskim & državnim sredstvima naša je Vlada riješila jedan od najvećih problema u Zagrebu!

Čestitajući Dan grada Zagreba koji se slavi na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, Andrej Plenković je istaknuo da je ugovaranjem više od 20 milijardi iz fondova EU-a za projekte u Zagrebu i okolici Vlada RH itekako pridonijela razvoju glavnog grada. Odličan je primjer upravo Rotor Remetinec - koji je danas svečano otvoren.

Na svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, predsjednik Vlade RH i HDZ-a naglasio da je obnova nakon potresa temeljna zadaća svih:

- Želimo da obnova Zagreba bude cjelovita, na razini koja će osigurati da eventualni budući potresi ne mogu nanijeti ovako velike štete. Potrebno je obnoviti, prije svega, privatne kuće i stanove građana, ali i zgrade državnih institucija, škola, vrtića, bolnica…

Sredstva za obnovu iz Europskog fonda solidarnosti

Potres je trajao 10 sekundi, a obnova će trajati najmanje 10 godina, a vjerojatno i više - nastavio je Plenković:

- S obzirom na to, moramo imati najkvalitetniji mogući zakonski okvir i moramo imati golema financijska sredstva. Kako bismo dobili kvalitetan zakon, prijedlog je upućen u javnu raspravu, a sredstva za obnovu osigurat ćemo iz državnog proračuna i europskih fondova. Ubrzo ćemo uputiti zahtjev Europskom fondu solidarnosti, a sa Svjetskom bankom dogovaramo zajam u iznosu od 200 milijuna dolara.

Banožić poziva Zagrepčane da se jave na poziv za financiranje najamnine

Vlada čini sve da građanima omogući dostojanstven život nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu

SVEČANO OTVORENJE ROTORA

Na Dan grada Zagreba svečano je otvoren Rotor Remetinec, čime je označen dovršetak projekta, punim nazivom, „Rekonstrukcija raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik - Rotor Remetinec“.

85% bespovratnih sredstava iz EU fondova

Na događaju je u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković:

- Ovaj golemi infrastrukturni projekt, ukupne vrijednosti 331.6 milijuna kuna, financirala je naša Vlada  preko fondova EU-a s čak 85% bespovratnih sredstava ili 273 milijuna kuna, a ostatak je osiguran izravno iz državnog proračuna. Time smo riješili jedan od najvećih prometnih problema ne samo u glavnom gradu, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Slijedi brza željeznica do Zračne luke

Dodao je da završetak Rotora znači veću i protočnost i sigurnost prometa te lakšu i ugodniju vožnju za stanovnike Zagreba, ali i za sve koji dolaze u nj:

- I u Zagrebu je korist od EU sredstava itekako konkretna i „opipljiva“ - u njemu smo u ovom mandatu s milijardama kuna iz europskih fondova financirali čak 47 projekta! No već su u pripremi novi: nabava modernih autobusa i 60 niskopodnih tramvaja, spoj Sarajevske s čvorom Jakuševec te onaj najveći - brza željeznica do Zračne luke „Franjo Tuđman“!

Uvjet zagrebačkog HDZ-a

Osim što je obnovu Rotora gotovo 100% financirala naša Vlada - ili sredstvima iz državnog proračuna ili novcem iz europskih fondova, rekonstrukcija je bila i uvjet Gradske organizacije HDZ-a Zagreba, predvođene predsjednikom dr. sc. Andrijom Mikulićem, da prihvatimo ZG gradski proračun.

Vrijedi to ponoviti, jer neki bi voljeli da se “zaborave” te činjenice.

BLAGO ZADRO - POČASNI GRAĐANIN ZAGREBA

General-bojnik Blago Zadro posmrtno je proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba za izniman doprinos u organiziranju obrane Vukovara i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb. Povelju je preuzela njegova supruga Katica Zadro.

Zadro je bio zapovjednik obrane Borova Naselja i zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti zaustavljena oklopna sila JNA i uništeni su deseci neprijateljskih tenkova i transportera. Poginuo je 16. listopada 1991. blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge. Ubijen je rafalom iz puškostrojnice tijekom borbene akcije. Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika.

A A A