Vijesti
31. 5. 2020.

Umjesto da protuzakonito uzima stipendije, Bernardiću bi bilo bolje upisati tečaj kako bi nešto naučio o Europi & EU fondovima!

(VIDEO) Predsjednik Odbora HDZ-a za vanjske i europske poslove i MVEP Gordan Grlić Radman te ministar regionalnog razvoja i fondova EU i član Središnjeg odbora HDZ-a Marko Pavić održali su konferenciju za medije u Središnjici pod nazivom „Članstvo u Europskoj uniji znači pomoć od 75 milijardi kuna. Kratka pouka Bernardiću!“.

Oštro su opovrgnuli tvrdnju predsjednika SDP-a Davora Bernardića o „lošem hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a“. „Sve što je rekao je laž! On ne poznaje ni EU fondove ni EU integracije!“ - poručili su.

Donosimo njihove ključne poruke:

GRLIĆ RADMAN: Bernardić prespavao predsjedanje!

Paušalne Bernardićeve izjave o hrvatskom predsjedanju EU-om ne samo da su netočne, već su i uvredljive. Predsjednik SDP-a u izolaciji je prespavao predsjedanje tako da ga nije uspio razumjeti. Upravo je zbog te površnosti i posvađan s brojkama i činjenicama. Bernardića izjave ne kvalificiraju kao ozbiljnog političara, a kamoli kao kandidata za premijera.

Održali smo politički i operativni kontinuitet EU-a

Hrvatska se odlično snašla tijekom predsjedanja EU-om. Već 28. siječnja aktivirali smo integrirani politički odgovor za krizne situacije. Do 13. ožujka imali smo 8 vijeća, 21 događaj, 2 parlamentarne dimenzije, 39 konferencija. Do danas sveukupno 64 videokonferencije. Uspjeli smo održati politički i operativni kontinuitet EU-a. Ostvarili smo uređeni Brexit, Hrvatska je dobila zeleno svijetlo za ulazak u Schengenski prostor bez nadzornih mehanizama, a sada čekamo da nam zemlje članice EU-a odrede datum ulaska. Bernardić nema dovoljno saznanja o tome, trebao se informirati. Kada govori o eurozoni, trebao bi znati da smo ispunili sve mjere iz Akcijskog plana za ulazak u Europski tečajni mehanizam.

ZG summit - najveće postignuće predsjedanja

Zagrebački summit najveće je pak postignuće predsjedanja, uspjelo se uvjeriti tri skeptične zemlje da se otvore pristupni pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. A ne zaboravimo ni migracijsku krizu. Na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, predsjednik Europskog vijeća i predsjednica Europske komisije otišli su s njim na grčko-tursku granicu. I pravodobnom reakcijom spriječena je nova provala migranata.

Hrvatska najbolje prošla!

Hrvatska će najviše profitirati od EU plana za gospodarski oporavak nakon pandemije koronavirusa - dobit ćemo 10 milijardi eura. Očekujemo da će građani prepoznati postignuća HDZ-ove Vlade kako bismo u drugom mandatu mogli provesti sve zacrtane ciljeve i planove u interesu hrvatskih građana.

Bernardića na doškolovanje!

Pozivam Bernardića da upiše studij ili makar tečaj o europskim odnosima i politikama. Očito o tome nije puno čitao, prilična je neznalica, ali ima vremena - mlad je. Nikad nije kasno naučiti. Bilo bi mu to bolje nego protuzakonito uzimati stipendije.

MARKO PAVIĆ: Bernardić ne poznaje ni EU fondove ni EU integracije!

Neuspjeli Bernardićev spin da je „europski uspjeh Hrvatske“ samo „ Plenkovićev mit“ pokazuje da tzv. lider oporbe ne poznaje ni EU fondove ni EU integracije! Sve što je rekao je laž, i same brojke to demantiraju. Upravo SDP-ova Vlada nije povukla ništa iz EU fondova! Kada smo došli, ova je Vlada zatekla samo 9 posto ugovorenosti sredstava i 1 posto isplaćenosti! Danas smo na 94 posto ugovorenosti i 36 posto isplaćenosti! Po ugovorenosti smo 12. od 27 zemalja EU-a. Ova Vlada je izvukla EU fondove iz gliba u kojem su ih ostavili SDP i Grčić!

SDP je izgubio milijardu eura, a mi smo ih donijeli - 20!

U regulativi za sadašnje 7-godišnje financijsko razdoblje jasno piše da sve zemlje koje su ušle u EU prije 2013. godine, a imale su recesiju, mogu dobiti 10 posto više od onog što je prvotno predviđeno. No oni nisu niti pokušali dobiti tu milijardu eura koju smo sada mogli imati. Oni su izgubili milijardu eura, a mi smo donijeli 20 milijardi eura.

Zahvaljujući osobnom angažmanu predsjednika Andreja Plenkovića, u paketu oporavka smo dobili 10 milijardi eura, od čega čak 7.2 milijarde bespovratno i 2.7 milijarde putem kredita. 20 posto BDP-a, dakle, dobit ćemo samo putem EU plana oporavka, ne računajući sredstva iz dugoročnog europskog proračuna - i po tome smo u samom vrhu! U financijskom planu EU-a za sljedećih sedam godina Hrvatska će imati i zasebnu prioritetnu os koja će se ticati obnove Zagreba.

Ova Vlada je pokazala da zna voditi Hrvatsku

Dolaze izbori na kojima se bira između Bernardića i Plenkovića. Izbor je jasan. Koliko je SDP „sposoban“, potvrdit će i ovaj podatak: za vrijeme njihovog ministra regionalnog razvoja i EU fonda Branka Grčića u njegovoj županiji ugovoreno je 100 milijuna kuna, a u mandatu ove Vlade - 5.3 milijarde! Nije bio sposoban pomoći ni razvoju svoje županije, ne vidim kako bi mogao i znao pomoći u razvoju Hrvatske.

Plenković je pokazao da je najsposobniji, ova Vlada je pokazala da zna voditi Hrvatsku i apsolutno vjerujemo da ćemo dobiti povjerenje građana i za drugi mandat  - poručio je.

A A A