Vijesti
5. 6. 2020.

Zauzimanje za stvarnu ravnopravnost & legitimnu zastupljenost Hrvata u BiH trajna je i politika i obveza naše Vlade i HDZ-a!

NERASKIDIVO ZAJEDNIŠTVO HRVATSKOG NARODA. Andrej Plenković sastao se u Mostaru s Draganom Čovićem, predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te sudjelovao na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH. „Više nego jasno sam komunicirao temu ravnopravnosti Hrvata svim EU tijelima. Ponovit ću kada je riječ o ilegalnim migracijama: nećemo podizati žicu između Hrvata u RH i Hrvata u BiH!“.

U izjavi za medije nakon sastanka s Čovićem, koji je i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, predsjednik HDZ-a i Vlade RH istaknuo je da naša Vlada kontinuirano i snažno daje podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu prema Europskoj uniji i NATO-u, jačajući bilateralne odnose i nastojeći rješavati otvorena pitanja.

Dodao je da su u institucionalnom pogledu u zadnjih nekoliko godina bitno ojačani svi oblici suradnje između dvije zemlje.

Udvostručena pomoć Hrvatima u BiH

Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog toga što je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH u mandatu ove Vlade udvostručio sredstva koja su alocirana za projekte od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH.

Što se tiče samog položaja Hrvata u BiH, poručio je da je naša trajna obveza i konstantna politika osigurati njihovu stvarnu ravnopravnost te da hrvatski narod, kao konstitutivni, bude legitimno i adekvatno zastupljen u svim institucijama:

- Nastavit ćemo na tom tragu voditi dijalog, tražeći rješenja koja će biti prihvatljiva za sva tri naroda. Više nego jasno smo komunicirali temu ravnopravnosti Hrvata u BiH svim tijelima Europske unije.

Migrante zaustaviti odmah na vanjskoj EU granici

Osvrnuo se, na upit novinara, i na aktualno sigurnosno stanje u BiH u kontekstu migrantske krize. Podsjetio je da je početkom ožujka s EU čelnicima posjetio grčku-tursku granicu te kazao da je poruka koja je tada poslana bila kristalno jasna:

- Pitanje zapadno-balkanske odnosno istočno-mediteranske migrantske rute mora se prije svega riješiti na grčko-turskoj granici. Treba pohvaliti novog grčkog premijera Mitsotakisa, koji čuva vanjske granice EU-a, za razliku od bivšeg premijera Tsipras koji 2015. i 2016. otvorio granice. Bilo tko se mogao prošetati kroz Grčku dalje prema zapadu.

Nećemo žicom razdvojiti hrvatski narod!

Istaknuvši da je granica između RH i BiH najdulja hrvatska granica, rekao je da hrvatska granična policija ulaže maksimalne napore u suradnju s BiH i nastoji zajednički rješavati pitanje migracija:

- Ponovit ću po tko zna koji put: nećemo podizati žicu između Hrvata u RH i Hrvata u BiH! To ne bi bila dobra poruka ni između dvije susjedne i prijateljske zemlje koje su upućene jedna na drugu. Kada dobro surađujemo i razmjenjujemo informacije, 6.000 hrvatskih graničnih policajaca, odlično uvježbanih & opremljenih, može učinkovito sprječavati protuzakonite ulaske i bez fizičkih barijera.

I ja garantiram, ako dobijemo još jednom povjerenje hrvatskih birača, da nećemo postavljati žicu između RH i BiH, nego ćemo kroz suradnju rješavati i pitanje migracija - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a. 

DRAGAN ČOVIĆ: Najjača moguća potpora HDZ-u!

„Predsjedniče Plenkoviću, i na svibanjskom Zagrebačkom summitu jasno ste poručili da ćete se nastaviti boriti za ravnopravnost Hrvata u BiH i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda. Zahvaljujući Vašem angažmanu, reaktualizirano je „hrvatsko pitanje“ u BiH i podignuto na EU razinu. Hrvatska, predvođena ovom Vladom, istodobno je i najveća zagovarateljica europskog puta naše zemlje. Stoga će HDZ BiH i na nadolazećim izborima dati najjaču moguću potporu Vama i HDZ-u! Vjerujem da ćemo nastaviti uspješno surađivati nakon što pobijedite i preuzmete novi mandat“.

Nakon zajedničkih izjava za medije, predsjednici Plenković & Čović obišli su zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

A A A