Vijesti
6. 6. 2020.

Pred građanima je da izaberu hoće li Bernardića ili mene za premijera. I to je to

Andrej Plenković: Na SDP-ove je laži, uvrede i napade najbolji odgovor stigao iz agencije Fitch, koja je Hrvatskoj zadržala investicijski kreditni rejting - i to s manjom procjenom pada BDP-a uslijed pandemije nego što je naša vlastita! Zadržala je rejting ne zbog Škore, Mosta ili Bernardića, nego jer vjeruju politici naše Vlade. To je golemi pozitivni signal.

Tijekom subotnje panonske turneje, u kojoj je obišao svih pet slavonskih županija, predsjednik HDZ-a i Vlade RH odgovarao je na pitanja novinara (i) u Vinkovcima.

Donosimo njegove ključne poruke:

O DAVORU „GHANDI“ BERNARDIĆU

Bernardić se bezbroj puta diskvalificirao nepristojnim i neprimjerenim izjavama, SDP-ovcima bi bilo bolje zapitati se koga su to birali za svog predsjednika. Sada je, koliko čujem, glumio Ghandija. No teško da išta o nenasilju i miru može znati onaj tko govori o staništima rektalnih alpinista, citiram.

O KREDITNOM REJTINGU

Na Bernardićeve je laži, uvrede i napade najbolji odgovor stigao iz agencije Fitch, koja je Hrvatskoj zadržala investicijski kreditni rejting - i to s manjom procjenom pada BDP-a uslijed pandemije nego što je naša vlastita! Zadržala je rejting ne zbog Škore, Mosta ili SDP-a, nego jer vjeruju politici naše Vlade. To je golemi pozitivni signal, poruka povjerenja ekonomskim mjerama koje poduzimamo u ovoj krizi te načinu na koji upravljamo javnim financijama. Ništa nije slučajno. Nije slučajno to da smo imali tako mali broj zaraženih, nije slučajno to da je ova Vlada dala toliku pomoć poduzetnicima i radnicima, a da ništa nije tražila zauzvrat. Hrvatska je bolja zemlja nego prije 4 godine, u ovom mandatu prosječna je plaća porasla za 1.150 kn. No sve te činjenice očito ništa ne znače Bernardiću. Zapravo, pred biračima je da izaberu hoće li njega ili mene za premijera. I to je to.

O ŠKORI - SAVEZNIKU SDP-a

Uoči 2. kruga predsjedničkih izbora Škoro je pozvao građane da prekriže listiće ili da uopće ne iziđu na birališta. Taj je njegov destruktivni pristup i doveo Milanovića na Pantovčak. A sada se on izdaje za većeg Hrvata od svih. Pretpostavljam da su i mostovci veći katolici od svih. Ako Škoro u 2. krugu nije htio glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović, jasno je rekao što misli o našoj mogućoj suradnji. Očito vole da im na Pantovčaku sjedi SDP, pa valjda hoće da im i u Banskim dvorima bude SDP.

O IRELEVANTNOM MARASU

Ne znam što je Gordan Maras rekao o HDZ-ovu programu. I ne zanima me. Kada bismo gubili vrijeme njega slušajući, ne bi bilo dobro ni nama ni vama. Da je on makar na približnoj razini s našim ekonomistima dr. sc. Zdravkom Marićem i dr. sc. Tomislavom Ćorićem, onda bismo možda i raspravljali s njim o toj temi. Naš program je vrlo kvalitetan i od utorka ćete ga moći čitati.

O PROGRAMU & OSTANKU ŽUPANIJA

Županijski ustroj - ostaje. U programu smo, mogu otkriti, fokusirani na funkcionalno povezivanje općina. Teritorijalnom preustroju smo posvetili veliku pažnju. A ministarstava će biti manje u idućem mandatu. To ćete također vidjeti u programu.

O BRIZI O ISTRI

Ne znam jesu li u tzv. Restart koaliciji dogovorili nekakav poseban status Istre, no u našem se novom mandatu neće, ponavljam, ništa mijenjati sa županijama. HDZ-ova Vlada izrazito brine o Puli i Istri, jednako kao i o svim ostalim dijelovima Hrvatske. Osigurali smo sredstva za Istarski ipsilon, za bolnicu u Puli, za nedovršene Uljanikove brodove...

O PLAKATIMA & OBNOVI ZAGREBA

Pitate me za plakat s porukom 'Dok neki delaju, a mi ćemo obnoviti '? Naša kampanja ide u dvije faze. U prvoj su tzv. teaseri - što je očito dobro jer ih vi citirate - a onda ide nastavak. Važno je istaknuti da je naša Vlada privržena planu obnove Zagreba. U ponedjeljak ili utorak podnosimo zahtjev za financijsku pomoć Europskom fondu solidarnosti, a tražimo i 200 milijuna dolara zajma od Svjetske banke. HDZ i Vlada osigurat će novac za obnovu Zagreba.

O BOLNICI NA SREBRENJAKU

Projekt zdravstveno-znanstvenog translacijskog centra u Zagrebu mora ići dalje, za nj je dobiveno 60 milijuna eura. Neshvatljivo mi je da su ljudi koji se godinama bave tim projektom sad maknuti s njega. Projekt ide dalje.  

A A A