Vijesti
8. 6. 2020.

Povratak u Vukovar - kruna životnog djela dr. Tuđmana & nepokolebljive želje Hrvata za slobodom i vlastitom državom!

Dolaskom Vlaka mira iz Zagreba u Vukovar, Hrvatska se tog 8. lipnja 1997. vratila na svoje istočne granice - zauvijek! I nitko to više nikada neće promijeniti. Tuđman: „Dolazak u simbol hrvatske patnje i otpora znak je odlučnosti da želimo mir, ali i da više nikad ne dopustimo da nam se dogodi ono što nam se dogodilo u Vukovaru. Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi niti je želio ovdje u Vukovaru“.

Kako toga povijesnog dana, kojeg se pjevalo i klicalo slobodi, u Gradu Heroju i reče prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj suvremene hrvatske države dr. Franjo Tuđman:

- Dolazak u simbol hrvatske patnje i otpora, na hrvatski Dunav, znak je naše odlučnosti da želimo pomirbu, ali i da više nikad ne dopustimo da nam se dogodi ono što nam se dogodilo u Vukovaru. Ovaj vlak zaista je simbol mira, povratka prognanika koji su proveli više od šest godina izvan svojih ognjišta, ali koji su spremni pružiti ruku onima koji nisu okrvavili svoje ruke kao ratni zločinci.

„U interesu ljudske i božanske ljubavi“

Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi niti je želio ovdje u Vukovaru! - također je poručio Tuđman u svome znamenitom govoru u Vukovaru:

- Za lokalno srpsko pučanstvo ovo znači uspostavu povjerenja, jamstvo njihovih građanskih i etničkih prava. Jasno, pod uvjetom da doista prihvate hrvatsku državu kao svoju domovinu i da onemoguće ekstremiste koji to remete. Ekstremista ima posvuda, ali je stvar razboritih ljudi da ih onemoguće u interesu većine, u interesu ljudske i božanske ljubavi, u interesu toga da ne dopustimo više zlo kakvo smo preživjeli.

(Photo: Davorin Višnjić/PIXSELL)

Povratak u napaćeni grad heroj: Vlak mira krenuo je za Vukovar, pjevalo se i klicalo slobodi...

A A A