Vijesti
10. 6. 2020.

S EUROPSKIM LIDERIMA: Pismo o ulasku Hrvatske u ERM II & razgovori o dolasku turista i EU novcu za sanaciju šteta od potresa

Andrej Plenković uputio je pismo premijerima država eurozone i predsjednici Europske komisije kako bi RH dobila potporu za ulazak u Europski tečajni mehanizam II: „Ispunili smo sve uvjete, cilj je ući idućeg mjeseca“. S Ursulom von der Leyen održao je i video sastanak o predaji zahtjeva za EU sredstva uslijed potresa. S premijerima Austrije, Češke, Mađarske i Slovačke razgovarao je o ukidanju zabrana dolaska njihovih državljana u Lijepu Našu. I vijesti su - odlične!

Vanjskopolitička ofenziva predsjednika Vlade RH i HDZ-a!

Ispunjeni svi uvjeti za ERM II

U pismu predsjednicima Vlada država članica europodručja, predsjednici Europske komisije, predsjedniku Europskog vijeća te predsjednici Europske središnje banke Plenković je istaknuo da je Hrvatska u potpunosti ispunila sve mjere i obveze iz Akcijskog plana za ulazak u ERM II još početkom svibnja, i prije predviđenoga roka, a dodatna potvrda naše spremnosti za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju uslijedila je nakon prošlotjedne procjene Europske središnje banke da ni u jednoj od pet najvećih hrvatskih banaka nema kapitalnih nedostataka.

Početkom srpnja, podsjetimo, Hrvatska je dobila službenu potvrdu Eurogrupe o prihvaćanju pisma namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) i Bankovnu uniju te pripadajućeg akcijskog plana s reformskim mjerama. Akcijski plan s preuzetim obvezama se morao u potpunosti ispuniti kako bi Hrvatska bila u mogućnosti ući u ERM II - mehanizam nadzora koji prethodi uvođenju eura kao službene valute.

Zadržali smo investicijski kreditni rejting!

Da je Hrvatska preuzetu obveze provodila predano i sukladno planiranoj dinamici, prepoznale su i međunarodne financijske institucije, uključujući agencije za dodjelu kreditnog rejtinga. To je bio i jedan od glavnih razloga zbog kojeg su agencije Fitch (u travnju i lipnju) te S&P (u svibnju) zadržali Hrvatski kreditni rejting na investicijskoj razini, unatoč utjecaju pandemije koronavirusa i očekivanog jakog gospodarskog pada.

Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini - poruka povjerenja u naše upravljanje krizom & ekonomske mjere koje poduzimamo!

Cilj - ulazak već u srpnju 2020.

S obzirom na to da je pozitivna ocjena našeg zahtjeva za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju od iznimne gospodarske, financijske i političke važnosti za zemlju, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković uputio je pismo predsjednicima Vlada država europodručja u kojem je naglašeno da je cilj Hrvatske ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u srpnju 2020.

Od svih država EU izvan europodručja Hrvatska je najmanja po broju stanovnika, ali i najeuriziranija. Analiza ekonomskih koristi i troškova uvođenja eura pokazala je da je Hrvatskoj u interesu započeti proces uvođenja eura bez odgode te da će koristi od uvođenja eura biti znatne i trajne. Zato smo u proces ulaska u europodručje ušli strateški i osmišljeno, što potvrđuje izrada "Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj" još u listopadu 2017. godine, koju je Vlada usvojila u svibnju 2018.

ODLIČNE VIJESTI ZA RH & NAŠ TURIZAM, LOŠE ZA MALICIOZNU OPORBU!

Nakon Plenkovićevih telefonskih razgovora s austrijskim premijerom Sebastianom Kurzom, češkim Andrejem Babišem, mađarskim Viktorom Orbánom i slovačkim Igorom Matovičem, dogovoreno je ukidanje restrikcija za kretanje ljudi između naših država! 15. lipnja planiramo pak bilateralno otvoriti granice i za BiH i Izrael.

- Hrvatska to i smije i može jer smo ostvarili uspjeh u borbi protiv COVID-19! Iz ljetne turističke sezone izvući ćemo maksimalno moguće! U Lijepoj Našoj trenutačno je 67.000 gostiju, na webu entercroatia.mup.hr imamo još 200.000 prijavljenih stranih turista za iduća tri tjedna, a pojedini objekti u Dalmaciji već sada moraju odbijati booking za kolovoz jer su unaprijed popunjeni! - istaknuo je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Dodajmo da Hrvatska, s obzirom na odličnu epidemiološku situaciju, otvara stalne ili sezonske granične prijelaze za međunarodni pomorski promet putnika: Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula, Ubli, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na Hvaru, Vela Luka & Cavtat.

ZAHTJEV ZA EU NOVAC ZA SANACIJU POTRESA

Na video sastanku Andreja Plenkovića i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen dogovoreno je da Vlada RH u srijedu predaji zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju potresa u Zagrebu, ZG županiji i Hrvatskom zagorju.

 Razgovarali smo i o aktivnostima #EU2020HR do kraja predsjedanja, o poziciji Hrvatske u novom prijedlogu dugoročnog EU proračuna Programu za gospodarski opravak „Next Generation EU“, iz kojih očekujemo više od 20 milijardi € u idućih 7 godina! Što god oporba tvrdila o tome - poručio je Plenković.

A A A