Vijesti
12. 6. 2020.

Otvoren Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru: Konstantno pomažemo jačanju položaja Hrvata u BiH!

Andrej Plenković - zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem - u Gradu Heroju otvorio je Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije i sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu toga lijepog događaja.

Po završetku svečane akademije predsjednik Plenković i kardinal Puljić obišli su Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije gdje su otkrili natpisnu ploču na ulazu u zgradu.

Ulaganje u budućnost Hrvata u BiH

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da Zaklada ima plemenitu namjeru i svrhu - da dobročinitelji ulažu u budućnost Hrvata u BiH:

- Odnosi s Bosnom i Hercegovinom te položaj hrvatskog naroda u njoj iznimno su važni za našu Vladu. U prošle četiri godine znatno smo povećali sredstva za projekte od posebnog interesa za Hrvate u BiH, od obrazovanja i kulture preko zdravstva do gospodarstva. Povećali smo trgovinsku razmjenu s BiH, otvorili dva konzulata RH, predstavništva Hrvatske gospodarske komore i HRT-a te bolje prometno povezivali dvije zemlje. Sve to pomaže jačanju položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Ohrabrenje opstanku našeg naroda

Kardinal Puljić izjavio je da novootvorena Zaklada u Vukovaru dobročiniteljima olakšava ulaganje sredstava za pomoć Hrvatima u BiH i takvo djelovanje čini još transparentnijim:

- Otvaranje Zaklade šalje poruku ohrabrenja našeg opstanka i budućnosti u Bosni i Hercegovini.

DJELOVANJE ZAKLADE

Kako je izdvojio upravitelj Ureda Zaklade Josip Dabro, inače zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, djelovanje Zaklade bit će usmjereno prema osnivanju, izgradnji, uređivanju i opremanju domova za stare i nemoćne, pružanju raznih oblika potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama, ali i financiranju obnove i opremanja objekata za djecu predškolske dobi, učenike i studente.

Dodjeljivat će i novčane potpore učenicima i studentima tijekom njihovog redovitog školovanja, a bavit će se i drugim humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima.

A A A