Vijesti
15. 6. 2020.

Iz Europske unije očekujemo više od 20 milijardi eura za oporavak od pandemije!

Državna tajnica MVEP-a dr. sc. Nikolina Brnjac za Večernji list: Europski novac, u dosad nezapamćenom iznosu, dobit ćemo ne samo za gospodarski oporavak Lijepe Naše, nego i za obnovu potresom pogođenih područja. Nije nam cilj zaduživati svoju djecu, već odgovorno rješavati prioritete putem bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova.

U razgovoru za Večernji list, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Nikolina Brnjac podsjetila je da se prijedlog Paketa za oporavak Europske komisije sastoji od dva dijela: modificiranog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO ili dugoročni, 7-godišnji EU proračun) od 1.100 milijardi eura i Instrumenta za oporavak („Next Generation EU“) od 750 milijardi eura, od toga 500 milijardi bespovratnih sredstava i 250 milijardi povoljnih zajmova.

Nezapamćena europska pomoć

Instrument za oporavak financirat će se novcem koji će Europska komisija posuditi na financijskim tržištima na temelju kreditnog rejtinga EU-a, a otplata tih zajmova započela bi 2028. i trajala do 2058. godine:

- Prema preliminarnim izračunima, Hrvatska za oporavak od pandemije iz tog paketa može očekivati nešto više od 20 milijardi eura.

Hrvatskoj u idućih 7 godina dvostruko više novca iz Europske unije nego dosad! Najbolji je to dokaz koristi EU članstva!

Fond solidarnosti EU-a

Naglasila je i da je naša Vlada prikupila obimnu dokumentaciju o štetama od potresa u Zagrebu, Hrvatskom zagorju i Zagrebačkoj županiji te se prijavila za financijsku podršku iz Fonda solidarnosti EU-a. Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete iznosi otprilike 86 milijardi kuna, odnosno više od 11.5 milijardi eura:

- Za obnovu potresom pogođenih područja možemo računati na bespovratna sredstva ne samo iz Fonda solidarnosti, nego i iz drugih programa koji će nam biti dostupni kroz novi VFO. Nije nam cilj zaduživati svoju djecu, već odgovorno rješavati prioritete putem bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova.

Šteta od potresa 86 milijardi kuna - Vlada uputila zahtjev za 600 milijuna eura pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a!

Pandemija "otela" pola EU2020HR

Ocijenila je da je pandemija na neki način "otela" pola hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, zbog čega je podosta planiranih tema zasjenjeno tom globalnom krizom, no ističe da je Hrvatska odlično reagirala u potpuno nepredviđenim i neočekivanim uvjetima - kakve nijedna država osnivačica EU-a, pa ni najdugovječniji europski službenici, nikada nisu iskusili.

Najveći je izazov bio okupiti ministre i omogućiti im kvalitetnu raspravu, zbog čega su se vrlo brzo počele organizirati videokonferencije - kojih je dosad održano više od pedeset.

Sjeverna Makedonija & Albanija

Kao ključne poteze predsjedanja izdvojila je dogovor država članica o otvaranju pregovora o pristupanju za Sjevernu Makedoniju i Albaniju:

- Nismo željeli odustati ni od summita EU i šest zemalja jugoistočne Europe, pa je i Zagrebačkom deklaracijom poslana snažna poruka solidarnosti i podrške europskom putu naših susjeda.

Otvaranjem pristupnih pregovora sa Sj. Makedonijom & Albanijom ispunjen jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om!

A A A