Vijesti
17. 6. 2020.

Da, popunjeni su kapaciteti LNG terminala na Krku! Plin bi mogao pojeftiniti!

Dr. sc. Tomislav Ćorić: Puštanjem u rad ovoga strateškog projekta od 1. siječnja 2021. Hrvatska se ucrtava na energetsku kartu Europe. Postižemo, prije svega, sigurnost opskrbe Lijepe Naše plinom, a pritom izbjegavamo bilo kakvu dodatnu naknadu za hrvatske građane. LNG-om ćemo pridonijeti i energetskoj sigurnosti cijele Europske unije.

S već danas rezerviranih 98 posto kapaciteta terminala, prihodi tvrtke LNG Hrvatska u sljedećih 5 godina premašit će 100 milijuna eura. S obzirom na time povećanu konkurenciju na tržištu plina, očekujemo kako bi cijena plina mogla padati - istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike & član Središnjeg odbora HDZ-a dr. sc. Tomislav Ćorić:

- Pokazali smo da veliki infrastrukturni projekti, poput ovog koji smo započeli prije dvije i pol godine, itekako imaju smisla ako se vode na kvalitetan način. Pokazali smo i da Hrvatska, na temelju naše strategije energetskog razvoja do 2030. godine, ide u smjeru povećanja energetske samodostatnosti i efikasnosti.

Nema razloga da Mađari uđu u vlasništvo

Na pitanje o sudjelovanju mađarskih kompanija, budući da su svojedobno bile zainteresirane samo za suvlasništvo u LNG-u Hrvatska, a ne i za zakup kapaciteta, Ćorić je odgovorio da je RH, uz bespovratna sredstva koja je dobila od EU-a, odlučila sama financirati dio izgradnje terminala:

- Donijeli smo jasnu odluku da idemo u izgradnju, neovisno o potencijalnim interesima sa strane. I danas, kada su kapaciteti zakupljeni s više strana, ne vidim razloga da Mađari uđe u vlasništvo LNG-a Hrvatska. U sljedećih 30 do 40 godina očekuje se povećana potrošnja plina budući da će nafta s vremenom gubiti na važnosti.

Najviši ekološki i sigurnosni standardi

Terminal se, rekao je, gradio po najvišim ekološkim i sigurnosnim standardima te smatra da će otpori lokalnog SDP-a s vremenom nestati.

Direktor LNG Hrvatska Hrvoje Krhen istaknuo je da se radovi na terminalu odvijaju prema planu, da će brod stići krajem listopada ili početkom studenog te da će do tada biti završeni svi kopneni radovi. Računa da će terminal biti u probnom radu u studenom i prosincu, a s operativnim i komercijalnim radom počinje prvog dana iduće godine.

101.4 MILIJUNA EURA - BESPOVRATNO

Vrijednost investicije u plutajući LNG terminal na otoku Krku iznosi 233.6 milijuna eura. Europska komisija je za izgradnju dodijelila bespovratna sredstva u iznosu 101.4 milijuna eura, budući da je LNG terminal uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije. 

https://www.hdz.hr/article/686/lng-terminal-strateski-je-investicijski-projekt-vazan-za-energetsku-neovisnost-i-sigurnost-hrvatske

A A A