Vijesti
18. 6. 2020.

Pandemija ne jenjava u svijetu & susjedstvu, sve sugrađane pozivam na oprez & poštivanje ključnih mjera zaštite od virusa

(VIDEO) Andrej Plenković na sjednici Vlade: U 3 tjedna, od 23. svibnja do 12. lipnja, imali smo samo 6 slučajeva zaraze, no od ovog vikenda do dana više ih je od - 20. Za razliku od svijeta u kojem je jučer oboljelo 140.000 ljudi, RH bilježi blagi porast, no razloga je dovoljno za povišeni oprez - kako bismo mogli nastaviti s reaktivacijom gospodarstva i turizma. Davor Božinović: Ovo je još jedno upozorenje da je virus - tu. Odgovorno ponašanje ključ je zadržavanja povoljne epidemiološke slike - što je preduvjet funkcioniranja ekonomije.

U svom uvodnom obraćanju na početku 236. sjednice Vlade, premijer Plenković najprije se osvrnuo na nešto povećan broj novozaraženih od koronavirusa u proteklih nekoliko dana:

- Od 23. svibnja do 12. lipnja, u tri tjedna zatišja, imali smo samo 6 slučajeva zaraze. No zadnjih dana bilježimo porast: od prošlog vikenda ukupno je više 20 oboljelih. Smatramo razumljivim da su se, nakon dva mjeseca ograničenog kretanja za trajanja restriktivnih mjera i dolaskom lijepog vremena, naši sugrađani i svi mi zajedno vjerojatno malo opustili, no ove brojke govore da je oprez i dalje nužan.

U svijetu dvaput više oboljelih nego početkom travnja

Navedene je brojke kontekstualizirao s onim što se zbiva u svijetu:

- Pandemija ne jenjava, broj novooboljelih nikad nije bio veći nego što je ovih dana. To je realnost. Samo je jučer u svijetu oboljelo više od 140.000 ljudi, što je dva puta više od broja početkom travnja, kad je inače u Hrvatskoj bio vrhunac prvoga vala. Pandemija se zadnjih mjesec dana pojačala i u našem okruženju: broj aktivnih slučajeva u Sjevernoj Makedoniji porastao je sa 370 na 2.500, u Albaniji sa 175 na 600. U susjednoj pak BiH skočio je zadnjih deset dana s 450 na gotovo 800, a u Srbiji s 220 na 750.

Povišeni oprez!

To su sve razlozi za povišeni oprez - napomenuo je Plenković:

- Stoga apeliram na sve naše sugrađane da budu vrlo oprezni. U interesu je hrvatskog gospodarstva i hrvatskog turizma normalno funkcioniranje života i države, što podrazumijeva i otvaranje granica s onim zemljama koje imaju sličnu epidemiološku sliku. No moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju širenje zarazu. To se posebno odnosi na izbjegavanje rukovanja, pranje ruku i dezinfekciju. To su najučinkovitiji elementi preventive i ne bi bilo dobro da ih zaboravimo.

Najavio je za idući tjedan posebnu tematsku raspravu na sjednici Vlade o svemu što moramo učiniti kako bismo se pripremili za daljnju obranu od koronavirusa.

Aktivirano više mjera pomoći uslijed potresa

Osvrnuo se i na novi, jučerašnji potres u Zagrebu, s obzirom da je u međuvremenu završeno javno savjetovanje o prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba te Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije:

- Skupilo se podosta komentara, pogotovo zadnjeg dana savjetovanja. U nedjelju ujutro, kad sam  provjeravao, bilo ih je oko 200, a sada ih je 391. Svi nadležni resori angažirani su da temeljito analiziraju komentare koji su došli iz brojnih institucija, ali i od samih građana.

Šteta od potresa 86 milijardi kuna - Vlada uputila zahtjev za 600 milijuna eura pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a!

https://www.hdz.hr/article/1802/steta-od-potresa-86-milijardi-kuna-vlada-uputila-zahtjev-za-600-milijuna-eura-pomoci-iz-fonda-solidarnosti-eu-a

Posebno je važno - nastavio je Plenković - da je putem sustava e-Građani krenula aplikacija za interventne mjere, tj. za 12.000 kuna pomoći:

- Tu su i mjere koje poduzima Fond za energetsku učinkovitost kroz program nabave novih kondenzacijskih bojlera, za što, prema jutrošnjim podacima, ima 1.070 prijava. Sve je više i zahtjeva za najam stanova za sugrađane koji nisu u mogućnosti živjeti u svojim domovima.

Najmodernija tehnologija za Kliniku za infektivne bolesti

Izrazio je zadovoljstvo jer je Vlada, u kontekstu borbe protiv koronavirusa, u suradnji s velikom farmaceutskom kompanijom Roche omogućila da u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" stigne aparat koji je u stanju dnevno izolirati više od 1500 uzoraka:

- Radi se o najmodernijoj tehnologiji, vrijednoj više od tri milijuna kuna, koja je bez naknade ustupljena Klinici, što će bitno ubrzati testiranja.

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dobila Cobas 6800 - robotizirani aparat za detekciju koronavirusa

Uključivanje osoba s invaliditetom u društveni život

Predsjednik Plenković je podsjetio da je Vlada još jednom iskazala brigu za osobe s invaliditetom:

- Sudjelovali smo na simpoziju Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom i još jednom ponovili koliko je Vlada učinila za njih kroz različite naknade i mjere koje smo poduzimali, a pritom radeći, što je najvažnije, na njihovom maksimalnom uključivanju u sve aspekte društvenog života.

Plenković otvorio simpozij Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom

Za Grad Heroj, vukovarsku bolnicu & hrvatske branitelje

Drago mi je da smo bili - također je poručio - i na potpisivanju sporazuma između Ministarstva zdravstva, Ministarstva hrvatskih  branitelja i Memorijalne nacionalne bolnice u Vukovaru o edukaciji o Domovinskom ratu smislu i u sistematskim pregledima hrvatskih branitelja s područja Grada Heroja i Vukovarsko-srijemske županije:

- To su važni projekti za bolnicu, za Vukovar i za hrvatske branitelje.

Nema Vlade koja je toliko učinila za Vukovar kao ova naša, HDZ-ova! Tako ćemo i nastaviti!

BOŽINOVIĆ: Odgovorno ponašanje - preduvjet povoljne epidemiološke slike

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite dr. sc. Davor Božinović rekao je, što se tiče situacije sa koronavirusom, da su nam ovotjedne brojke oboljelih još jedno upozorenje da je virus tu, među nama:

- Važno je da naši građani ne putuju u inozemstvo ako to nije nužno, a pri povratku da se ponašaju odgovorno. Stožer stalno prati i analizira situaciju. Odgovorno ponašanje i pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uvjet su da održimo povoljnu epidemiološku sliku, što je pak pretpostavka funkcioniranja gospodarstva.
 

A A A