Vijesti
19. 6. 2020.

„ZAŽELI“: U ruralnim područjima zapošljavamo još 2.117 žena koje će pružati skrb za 13.000 starijih ili nemoćnih osoba u njihovom domu!

Andrej Plenković uručio je ugovore, vrijedne 192 milijuna kuna, o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva „Zaželi: Program zapošljavanja žena - II. faza“: „U I. fazi zaposleno je oko 6.000 žena te je osigurana skrb za 30.000 građana. Kada smo preuzeli odgovornost za Hrvatsku, korisnicima mjera aktivnog zapošljavanja bilo je isplaćeno samo 135 milijuna kuna, dok se do danas iznos u tu svrhu podigao na - 5.26 milijarde. 39 puta više!

Predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je na svečanosti uručivanja ugovora u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu da je 2017. pokrenuti i sredstvima Europskog socijalnog fonda financirani projekt „Zaželi: Program zapošljavanja žena“ mudro koncipiran - točno u niši koja je bila kritična.

Zadovoljstvo diljem Lijepe Naše

Kazao je da je taj program instrument, to jest jedna od mjera aktivnog zapošljavanja, kojim se na tržište rada vraćaju naše sugrađanke zrelije dobi u ruralnim sredinama i istodobno angažiraju lokalne jedinice samouprave i udruge i pruža nužna skrb starim osobama.

- Nekoliko ciljeva smo ostvarili kroz ovu mjeru, to je njezina najveća kvaliteta, i zato čestitam i ministru rada i mirovinskoga sustava Josipu Aladroviću te ravnatelju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Anti Lončaru na kvalitetnoj provedbi. Gdje god dođem u Hrvatskoj, svi pitaju može li se produžiti taj program, hoće li biti i novih sredstava, i kako ići dalje.

I. faza: Zaposleno 6.000 žena, skrb za 30.000 starijih

Predsjednik Plenković naveo je da je u prvoj fazi zaposleno 6 tisuća žena, koje su pružile skrb za 30 tisuća starijih osoba.

Najveći broj projekata zaključen je u Osječko-baranjskoj županiji, ukupno 59, zaposleno je gotovo 1.300 žena, a pružena skrb za 6.000 starijih osoba. U Vukovarsko-srijemskoj županiji su provedena 34 projekta, zaposleno je 810 žena te pružena skrb za 3.700 osoba, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 29 projekata, zaposleno 623 žena te pružena skrb za 2.718 starijih osoba.

- Ova sinergija daje nam za pravo da optimistično gledamo na korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda - kazao je premijer i istaknuo da smo „u ovom financijskom razdoblju koje polako dolazi kraju u 2020. godini imali na raspolaganju 14,4 milijarde kuna iz Europskog socijalnog fonda, a do sada je ugovoreno preko 9 milijardi kuna“.

- Ilustracije radi, kada je krenula naša Vlada, od 2016.godine, korisnicima je bilo isplaćeno samo 135 milijuna kuna., dok je do sada sveukupno isplaćeno 5,26 milijardi kuna - istaknuo je premijer Plenković i dodao da se po tome vidi kapacitet apsorpcije u vremenu mandata ove Vlade.

106 ugovora - više od 192 milijuna kuna

Predsjednik Plenković kazao je da ukupna financijska alokacija ovoga Poziva iznosi 550 milijuna kuna.

Danas je uručeno 106 ugovora za projekte ukupne vrijednosti veće od 192 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a u okviru tih projekata zaposlit će se 2.117 nezaposlenih žena koje će pružati skrb za 13.000 starijih i/ili nemoćnih osoba u njihovu domu.

Rebalansom osigurano 6 milijardi kuna i plaće za više od pola milijuna radnika u privatnom sektoru

- Također, želim posebno iskoristiti ovu prigodu da zahvalim Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na svim aktivnostima koje ste poduzeli od travnja pa do danas na učinkovitoj administraciji mjere za naknade za poslodavce, odnosno plaće za radnike, mjere od 3.250 i 4.000 kuna za ožujak, travanj i svibanj, te nastavka tih aktivnosti u onim sektorima hrvatskog gospodarstva kojima je takva vrsta potpore potrebna i dalje.

Dodao je da je to jedan od ključnih primjera koji je pokazao da država i njene institucije, tj. operativna  tijela, dobro, brzo i učinkovito funkcioniraju.

- Drago mi je da smo osigurali plaće za više od pola milijuna naših sugrađana u privatnom sektoru, da smo preraspodjelom proračuna i rebalansom osigurali 6 milijardi kuna - nastavio je premijer i istaknuo da je takav potez bez presedana, a da je Zavod za zapošljavanje bio na maksimalnoj, učinkovitoj i visokoj razini izvedbe diljem Hrvatske.

A A A