Vijesti
19. 6. 2020.

Zaštita digniteta Domovinskog rata & potpora Hrvatima izvan RH - Iza nas su brojna postignuća, uzdignute glave izlazimo pred građane!

(VIDEO) Zamjenik predsjednika HDZ-a general Tomo Medved: Pokazali smo kako se štite ljudski životi, radna mjesta, dostojanstvo Domovinskog rata, prava hrvatskih branitelja i nacionalni interesi! Zato i možemo tražiti novi mandat! Potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić: Kao nositeljica liste u XI. izbornoj jedinici, s ponosom mogu reći da je borba za stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH bila, jest i bit će jedan od vanjskopolitičkih prioriteta naše Vlade!

Konferenciju za medije, koja je pod naslovom „Ponosna i suverena Hrvatska - Hrvati u BiH i iseljeništvo“ održana u Središnjici HDZ-a, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ostale ključne poruke:

TOMO MEDVED: Vratili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku među svoj narod!

Tvrdili su da je to nemoguće, no donijeli smo jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja, među njima i pripadnika HVO-a, i ispravili nepravdu kojoj su bili izloženi! Vratili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar, u Pulu, Sinj, Ploče, Udbinu, Varaždin, vratili smo je među svoj narod!

Donijeli smo, prvi put u povijesti, i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, istražili 175 lokacija i rasvijetlili sudbinu 122 osobe. Potraga za nestalima nastavlja se i danas. Domovinski rat te hrabrost i žrtva hrvatskih branitelja temelj su suvremene hrvatske države - i to nikada ne smijemo zaboraviti!

Posebna podrška Vukovaru

Organizirali smo sistematske preglede za 63.000 naših branitelja, stambeno zbrinuli njih 3.500. Snažnu potporu Gradu Heroju iskazali smo donošenjem Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenog proglasili smo blagdanom, vukovarsku županijsku bolnicu uzdigli u rang Nacionalne memorijalne bolnice. Nema tog obećanja Gradu Heroju i hrvatskim braniteljima koje nismo ispunili! Tako ćemo nastaviti i iduće 4 godine.

Otvaranje novih centara uz pomoć EU fondova

Između ostalog, što su važne točke i HDZ-ova Programa „Sigurna Hrvatska“, donijet ćemo sveobuhvatni Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata te sredstvima iz EU fondova otvoriti, nakon onog u Pakracu, ratne veteranske centre u Sinju, Daruvaru, Petrinji i Šibeniku! HDZ iza sebe imamo rezultate. Zato možemo, uzdignute glave, izići pred hrvatske građane!

ZDRAVKA BUŠIĆ: Jedan je hrvatski narod!

Premijer Andrej Plenković za svoj je prvi inozemni posjet bio izabrao, nipošto slučajno, upravo Bosnu i Hercegovinu, a tijekom mandata našu je susjednu zemlju posjetio više od 10 puta. Nema toga međunarodnog sastanka ili skupa na kojem nije, ustrajno i dosljedno, otvarao pitanje položaja i izborne diskriminacije naših sunarodnjaka! Isto je napravio i na nedavnom Zagrebačkom summitu, na kojem je „hrvatsko pitanje“ u BiH vratio na EU razinu! Hrvatski je narod u BiH ugrožen i stoga nam je izrazito važno nastaviti s borbom za ravnopravnost naših sunarodnjaka u BiH.

Više sredstava i za iseljeništvo

Uvišestručili smo financijsku potporu ne samo za Hrvate u BiH - za bolnice, vrtiće, škole, kazališta, muzeje, katoličke centre - nego i za našu nacionalnu manjinu u 12 europskih država i za hrvatsko iseljeništvo diljem svijeta. Jedan je hrvatski narod!

A A A