Vijesti
19. 6. 2020.

Hrvatska će dobiti najavljene milijarde eura za gospodarski oporavak & nastavak razvoja!

Andrej Plenković nakon videokonferencije Europskog vijeća: Većina EU članica podržava plan Europske komisije, a iznos pomoći Hrvatskoj nitko ne dovodi u pitanje. Idući samit održat ćemo sredinom srpnja, nadam se kako bi već tada mogao pasti dogovor. Ako ne, onda najkasnije u rujnu. Ključno je načelo solidarnosti, EU će čvrsto stati iza svojih građana.

Plan Europske komisije za oporavak od pandemije, vrijedan 750 milijardi eura, od kojih će RH u četiri godine dobiti više od deset milijardi pomoći, pogodio je pravu mjeru bespovratnih sredstava i zajmova. Tri četvrtine toga golemog iznosa dobit ćemo nepovratno, a četvrtinu kroz iznimno povoljne kredite - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon samita Europskog vijeća, posljednjeg tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a:

- Taj „Recovery Plan“, uz 7-godišnji EU proračun (VFO - Višegodišnji financijski okvir) koji će biti i izdašniji od prijedloga iz veljače, omogućit će zemljama članicama što brži gospodarski oporavak. Hrvatska će, dakle, dobiti 10 milijardi eura plus, prema procjenama, više od 11.5 milijardi iz VFO-a. Taj silni novac, koji dostiže jednogodišnji proračun RH, itekako će nam pomoći da se brzo vratimo na zdravi gospodarski rast i pozitivne ekonomske trendove koje smo imali prije koronakrize.

Zadovoljan raspravom

Rezerve nekih članica prema prijedlogu Europske komisije nisu nepremostive, zadovoljan sam današnjom raspravom - ocijenio je Andrej Plenković:

- Većina država podržava plan, a iznos pomoći Hrvatskoj od deset milijardi eura nitko ne dovodi u pitanje. Idući sastanak Europskog vijeća održat će se sredinom srpnja i nadam se kako bi već tada mogao pasti dogovor. Ako ne tada, onda najkasnije u rujnu. Ključno je načelo solidarnosti, EU treba čvrsto stati iza svojih građana i svojih članica. Najavljene milijarde eura za RH nisu ugrožene.

Iz EU-a ćemo dobiti više od 20 milijardi eura - Prva sredstva stižu početkom iduće godine, najkasnije do travnja!

Europska pomoć uslijed potresa

Osim koronavirusa, Zagreb je pogodio i potres, kazao je također Andrej Plenković te napomenuo da je pitanje potpore u obnovi iznio i u današnjoj raspravi na Europskom vijeću:

- Očekujemo europsku pomoć.

Šteta od potresa 86 milijardi kuna - Vlada uputila zahtjev za 600 milijuna eura pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a!

USPJEŠNO HRVATSKO PREDSJEDANJE

Primijetio je da moto hrvatskog predsjedanja “Snažna Europa u svijetu punom izazova” nije mogao bolje pogoditi ono s čime su se svijet i Europska unija suočili:

- Hrvatska je kao predsjedateljica promptno reagirala na pojavu virusa i učinila sve potrebno za funkcioniranje EU-a u takvim dosad nezapamćenim okolnostima. Odmah smo pokrenuli nužne krizne mehanizme za borbu protiv pandemije, a usvojena su dva paketa financijske pomoći - CRII i SURE. Pokazalo se da EU zna i može brzo i kvalitetno reagirati na koronakrizu, kojom je Hrvatska odgovorno upravljala i na europskoj i na nacionalnoj razini.

Ostvareni brojni ciljevi

Tijekom našeg predsjedanja uspjeli smo ostvariti brojne ciljeve - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a. Osiguran je uređeni Brexit te je utvrđen mandat za pregovore o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom, a kao najveće postignuće izdvaja deblokiranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom:

- Hrvatsko predsjedanje u potpunosti je promijenilo kontekst politike proširenja Europske unije u odnosu na zemlje zapadnog Balkana. Na svibanjskom samitu, na našu inicijativu, usvojena je pak Zagrebačka  deklaracija kojom se potvrđuje EU perspektiva šest zemalja jugoistočne Europe.

A A A