Vijesti
19. 6. 2020.

EU lideri čestitali Andreju Plenkoviću: Uspješno ste predsjedali Europom - Obavljen je veliki posao!

Charles Michel: #EU2020HR nije bila lagana zadaća s obzirom na izvanredne okolnosti. Čestitam na vodstvu, kreativnosti & fleksibilnosti! Hrvatska je odigrala važnu ulogu u mnogim pitanjima, poput odluke o deblokiranju pristupnih pregovora. Ursula von der Leyen: U ovim uvjetima, kakvi nikada do sada nisu zabilježeni, Hrvatska je izvrsno obavila sve zadaće. Veselimo se nastavku suradnje!

Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon virtualnog sastanka na vrhu Europskog vijeća, posljednjeg tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, predsjednik Europskog vijeća i predsjednica Europske komisije čestitali su predsjedniku Vlade RH i HDZ-a.

Unatoč okolnostima bez presedana, ostvarili smo velik broj ciljeva hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Charles Michel: Čestitam na vodstvu, kreativnosti i fleksibilnosti!

Želio bih čestitati Andreju Plenkoviću. Hrvatsko predsjedništvo nije bila lagana zadaća s obzirom na izvanredne okolnosti s kojima smo se suočili. Čestitam mu na vodstvu, kreativnosti i fleksibilnosti. Savršeno smo surađivali, obavljen je veliki posao. Hrvatska je odigrala važnu ulogu u mnogim pitanjima, poput primjerice odluke o deblokiranju pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu makedoniju!

Ursula von der Leyen: Veselimo se nastavku suradnje!

Sa svoje strane želim zahvaliti hrvatskom predsjedništvu. U ovim uvjetima, kakvi nikada do sada nisu zabilježeni, izvrsno ste obavili sve zadaće. Bilo je divno raditi s Vama - veselimo se nastavku suradnje u Europskom vijeću!

SAŽETAK HRVATSKIH POSTIGNUĆA TIJEKOM PREDSJEDANJA

Na konferenciji je predsjednik Plenković iznio sažetak onog što je postignuto tijekom šest mjeseci hrvatskog predsjedanja, koje će ostati obilježeno pandemijom Covida-19, koja je potpuno promijenila način rada Europskog vijeća i promijenila prvotne planove.

Hrvatska će dobiti najavljene milijarde eura za gospodarski oporavak & nastavak razvoja!

Istaknuo je da se u prva dva mjeseca sve odvijalo po planu te da je potom uslijedila pandemija zbog koje su otkazani svi fizički sastanci na političkoj razini u Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu te niz neformalnih sastanaka koji su se trebali održati u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, Splitu, Dubrovniku, Opatiji...

- Naravno da nismo sretni što nismo mogli ugostiti naše prijatelje i kolege iz država članica na više od 250 događaja, sastanaka, konferencija… koje smo planirali organizirati u prvoj polovici ove godine u Hrvatskoj. Međutim, zadovoljan sam postignutim u izvanrednim okolnostima, a posebno što smo na dnevni red vratili pitanje proširenja.

A A A