Vijesti
20. 6. 2020.

Jandroković: Tužno je gledati kako neki danas pokušavaju relativizirati komunističke zločine

Svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeničkom području gubilišta šume Lug u Bjelovaru odana je počast žrtvama jugokomunističkog režima, likvidiranima bez suđenja u poraću 1945. godine. „Ti su zločini bili sustavni, organizirani, a nalogodavci i počinitelji nisu nikada odgovarali“.

Na komemorativnom skupu sudjelovao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je u svom obraćanju istaknuo:

- Hrvatski sabor pokrovitelj je komemoracije za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta, čiji je dio i ovo stratište. Moramo biti jasni, povijesno utemeljeni i iznositi činjenice, a ne ih prešućivati. Jer, bez istine nema budućnosti.

Na Bleiburgu i Križnom putu zarobljeni hrvatski vojnici i civili ubijani su bez suđenja, kao žrtve zločina počinjenog iz osvete i zbog ideologije!

Kultura sjećanja & povijesna istina

Ovdje počivaju žrtve - nastavio je - koje je likvidirao totalitarni komunistički režim, taj je zločin bio sustavan, organiziran, a nalogodavci i počinitelji nisu za njega odgovarali:

- Tužno je gledati kako neki danas pokušavaju relativizirati taj zločin. O tome se mora govoriti ne samo zbog obitelji poginulih, nego i kako bi mlađi naraštaji bili upoznati s povijesnim činjenicama.

Prisjećamo se bolnog poglavlja naše povijesti i gradimo europsku Hrvatsku na demokratskim vrijednostima

Okupljenima su se, među ostalim, obratili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Vlade RH, te izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ante Deur.

7 JAMA S 228 ŽRTAVA

U šumi Lug, u ljeto 1992. godine, pronađeno je sedam jama s posmrtnim ostacima 228 žrtava. Riječ je o pomno čuvanoj tajni komunističkog režima - otkrivenoj tek nakon uspostave samostalne Hrvatske.

U lipnju 2006. dovršena je zajednička grobnica i time je osigurano trajno počivalište žrtvama čiji su posmrtni ostaci, uz dostojan ispraćaj, položeni u grobnicu 28. lipnja iste godine.

A A A